dijous, 23 de desembre del 2010

Papallones del Delta: Danaus chrysippus

La papallona Danaus chrysippus és una espècie exòtica, coneguda popularment com Papallona tigre, o Monarca africana, per la seva gran semblança amb aquesta. És una de les més belles representants que podem trobar al delta del Llobregat. És un lepidòpter de costums diürnes, fàcil d'observar en les zones humides, tot i que està catalogada com a vulnerable en el Llibre Vermell dels invertebrats de la península Ibèrica.
Morfologia
La seva envergadura és notable (70 a 85 mm), molt similar a la papallona monarca, encara que és una mica menor i, al contrari que aquesta, presenta les venes de color blanc. El seu cos, de color negre amb taques blanques, és una clara senyal aposemàtica, que adverteix a possibles depredadors de la seva forta toxicitat. L'anvers i revers de les seves ales són similars, amb un destacat color taronja-vermellós de fons. Destaca una banda apical de color negre amb taques blanques que hi ha en totes les seves ales. Les seves ales posteriors presenten 3 punts negres al voltant del centre, així com una fina banda de color negre, clapada de blanc, a la vora. En els dos individus, el primer parell de potes és més curt i no s'utilitza per a la locomoció. Ambdós sexes presenten un petit dimorfisme sexual: els mascles són una mica menors que les femelles i tenen androconies en l'anvers de les seves ales anteriors. Les femelles, per regla general, són de colors menys vius que els mascles. A més, els mascles tenen una protuberància en les ales posteriors, de color blanc i vora negre, que segrega una aroma que atreu a les femelles.


Distribució
Danaus chrysippus és una de les espècies migradores per excel.lència. D'origen africà, s'ha dispersat per Austràlia, Àsia tropical, Índia i sud d'Europa. Va començar la seva expansió per la península Ibèrica a la dècada dels vuitanta, havent establert colònies reproductores en diversos punts del litoral. A Catalunya es va establir al delta de l'Ebre i des d'aquí ha anat colonitzant algunes àrees del delta del Llobregat i els aiguamolls de l'Empordà. Volen en diverses generacions al llarg de tot l'any, tot i que, algunes d'aquestes espècies s'extingeixen en arribar l'hivern. Els primers individus migradors fan aparició a finals de juny i poden arribar, si el clima és favorable, fins al mes de març.
Alimentació
Entre les espècies vegetals que conformen la seva dieta es troben les Asclepias i el Cynanchum acutum, encara que poden desenvolupar el seu cicle biològic en altres plantes d'ambients humits.
Mecanismes de defensa
La papallona tigre té un exo-esquelet molt resistent, capaç de suportar els atacs d'algunes aus, amb recuperacions gairebé "miraculoses". Com a mecanisme de defensa utilitzen les substàncies tòxiques alcaloides que contenen les plantes nutrícies de les erugues. Quan és atacada, segrega una substància de color verdós, d'olor i sabor nauseabunds, que desanima i alerta als seus possibles depredadors.
Reproducció
La femella diposita un únic ou, de color blanc platejat, per full, per evitar l'amuntegament de les larves. Les erugues són de color blanc amb bandes negres, intercalada de taques dorsals grogues i vermelles en la zona d'inserció dels tentacles. El seu primer menjar el constitueix la seva pròpia closca. Viu tot l´estat larval en la part inferior de les fulles, encara que quan han adquirit la mida suficient s'alimenten de la totalitat de la planta. Són fàcilment recognoscibles per posseir 3 parells de "tentacles" dorsals de color negre; el primer dels quals - el més llarg - presenta certa mobilitat. Quan ha adquirit la mida adequada, es penja sota un full per formar una crisàlide.
Comportament
El seu vol és particularment lent i majestuós per tal de donar temps als seus possibles depredadors de la seva identificació. Són fàcils de fotografiar al vespre, quan busquen un refugi on passar la nit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada