dijous, 30 de desembre del 2010

Alliberen 12 eugues i 2 poltres al delta del Llobregat

El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat va procedir, el passat mes de novembre, a l'alliberament de 12 eugues i 2 poltres en els espais naturals del riu, al municipi del Prat de Llobregat. Amb aquesta mesura, el Consorci pretén introduir un nou atractiu per als visitants i, sobretot, la recuperació botànica i l'eliminació de l'excés de biomassa a través del pasturatge dels animals.
Aquest tipus d'actuació ja es practica des de l'any 1995 a la Reserva Natural del Remolar-Filipines, al municipi de Viladecans, on s'alterna el pasturatge natural amb les segues periòdiques, havent propiciat l'obertura de clarianes, la recuperació de zones inundables i l'increment de la biodiversitat botànica i faunística de la zona. Altres zones humides on també es realitza el pasturatge mitjançant cavalls són els aigualmolls de l'Empordà, el delta de l'Ebre o la Camargue.
Els beneficis obtinguts mitjançant aquest tipus de pràctiques naturals són importants i molt diversos. Entre ells, podem destacar:
1 .- Recuperació de la diversitat botànica autòctona, mitjançant l'apertura de clarianes en zones de canyís i joncs que permeten el desenvolupament de noves plantes.
2 .- Augment del nombre i diversitat d'aus aquàtiques com a conseqüència de l'aparició de noves zones inundables.
3 .- Major nombre d´invertebrats (papallones, libèl.lules, etc.) atrets per una flora més accessible i variada.
4 .- Proporciona noves àrees d'alimentació per les aus que no es veuen obligades a anar a zones més humanitzades.
5 .- Afavoreix la permanència de rapinyaires diürnes, com l'arpella, que ajuden a controlar algunes plagues animals: polles d'aigua, estornells, etc.

Durant aquests dies, els visitants del delta del Llobregat podran gaudir amb la contemplació d'aquests bells animals, en règim de semillibertat, que pasturen aliens a la gran tasca biològica que realitzen. A més, moltes de les eugues alliberades es troben en avançat estat de gestació, de manera que es preveu que el nombre d'exemplars augmenti en breu amb el naixement de nous poltres.
Un cop s'hagi avançat en la recuperació botànica de la zona, pròxima al mirador de cal Tet, es reduirà el nombre d'èquids a 8 0 9, a fi que la seva actuació sigui sostenible.

Referències:
- Alliberen dues eugues i deu poltres al delta. El Punt. 13-11-2010. Pàg. 7.
- S´alliberen a cal Tet 12 eugues i 2 poltres.
www.laportadeldelta.cat/blog.
- Alliberen 12 eugues i 2 poltres al delta del Llobregat. El Prat televisió.
- Alliberen 10 eugues i 2 poltres als espais naturals del riu.
www.elprat.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada