dijous, 23 de desembre del 2010

Papallones del Delta: Colias crocea

Fotografia: Colias crocea

Coneguda popularment com Colias comuna, grogueta o papallona del alfals, és un lepidòpter de la família dels Pieridae, d'hàbits diürns, molt freqüent i fàcil d'observar al Delta del Llobregat.
Morfologia
És una espècie de considerable envergadura (entre 40 i 55 mm). Tant el mascle com la femella presenten un fons groc-taronjat intens, amb una taca fosca en les ales anteriors i una taronja en les posteriors, vorejat per amples franges marginals negres. El seu revers és de color verdós pàl.lid, amb una zona més taronja en les ales anteriors i un ocel de color blanquinós, vorejat de negre, en les seves ales posteriors. Mostren un evident dimorfisme sexual, que s'accentua en la varietat hèlix. Les femelles són lleugerament més grans que els mascles i es diferencien d'aquests en el seu anvers, que presenta bandes marginals més difuses i esquitxades de taques grogues. La forma hèlix és una variació exclusiva de les femelles que es caracteritza per substituir els colors taronjats, tant en l'anvers com en el seu revers, per colors blancs o lleugerament groguencs. Representen, aproximadament, el 10% de la població total.

Fotografia: Colias crocea. Pel que sembla, a la seva varietat hèlix
Distribució
Aquest lepidòpter colonitza Àfrica, part d'Àsia i gairebé tota Europa, a excepció de les seves zones més septentrionals. Vola per tota la península a partir de tres o quatre generacions, entre la primavera i la tardor. Els adults tenen un fort instint migratori que les pot portar, en anys favorables, a realitzar migracions fins a les zones més septentrionals d'Europa, encara que després no puguin sobreviure al dur hivern.
Alimentació
És una espècie polífaga que pot alimentar-se de diferents plantes, encara que la seva dieta nutrícia està constituïda fonamentalment per les lleguminoses (alfals, trèvol, melilot, etc.).
Costums
Se solen trobar en prats i camps, i fins i tot és freqüent trobar-la en zones de muntanya.
Reproducció
Les erugues de l'especialitat colias crocea són de color verd i d'aspecte rugós, amb una línia lateral groga blanquinosa i petits punts negres. S'alimenten a les plantes nutrícies fins arribar a la fase de crisàlide, que sol durar unes dues o tres setmanes.
Comportament
És una papallona de vol enèrgic, fàcil de fotografiar, sobretot en la fase d'aparellament, posades en fulles o petites branques. Difícilment podrem apreciar l'anvers de les seves ales, ja que sempre que es posa, les manté plegades.

Fotografia: Colias crocea en fase d´aparellament

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada