dimarts, 21 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: setembre

Cumulonimbus al delta del Llobregat

El mes de setembre és un mes de transició. "Març i setembre són qual germans: un diu adéu a l'hivern i un altre a l'estiu", diu el refranyer. Les nits comencen a ser més llargues i els dies més curts. És el mes de la "Tornada a l'escola", amb el que això suposa per als nostres butxaques i dels quioscos plens de col.leccionables que mai no acabarem.

Refranyer popular:
- Al setembre comença l´escola i la xerinola.

Climatologia
El clima és molt variable, passant de forma constant de la calor al fred. Cap a mitjans de mes, si l'estiu ha estat molt calorós, solen ser freqüents els forts vents i tempestes, que en ocasions van acompanyades de nombrós aparell elèctric, inundacions o pedregades. Al final de mes, les temperatures tornen a pujar, donant lloc al que anomenem "L'estiuet de Sant Miquel" o "estiuet dels Arcàngels".

Refranyer popular:
- Si al setembre comença a ploure, tardor segur és.
- Agost i setembre, pocs els entenen.
- Setembre seca a les fonts o s'emporta els ponts.
- Boires de setembre, vent per sempre.
- Del setembre a la tardor, torna la calor.

Cultius
El mes de setembre és un mes alegre per a la pagesia. És un mes de collita i recollida de fruits. Es recull la mel dels ruscos i es generalitza la verema. Les festes majors dels pobles agrícoles solen tenir lloc durant el mes de setembre. És temps d'alegria i bonança. De recollir el fruit collit per poder afrontar el rude hivern. Al delta del Llobregat els camps es vesteixen de color. La sembra d'enciams, escaroles, coliflors, cols de primavera, faves o patates, coincideix amb la recollida de fruiters de llavor, tomàquets, blat de moro, carabasses, meló, préssec, raïm i figues.

Refranyer popular:
- Setembre és fruiter, alegre i fester.
- Per Sant Miquel, les figues són mel.
- A setembre, carabasses.
- Al setembre el veremador, talla els raïms de dos en dos.
- Al setembre, el qui tinga blat que sembre.
- Al setembre, el vi està per vendre.
- Raves i espinacs, pel setembre sembrats

El medi natural
El mes de setembre també és un mes de bonança per al medi natural. En el camp maduren els fruits de moltes espècies, com el raïm, les figues o les mores, que serviran per que bona part de la nostra fauna aconsegueixi acumular les reserves energètiques necessàries per afrontar el dur hivern. També és a partir del mes de setembre quan es succeeixen, a un ritme més gran, les migracions d'aus, que fugint del fred de la tardor arribaran a les nostres terres o sortiran cap a terres més càlides. Entre d'altres, partiran cap a Àfrica orenetes, avions comuns, falciots, abellerols, rossinyols, xots, àguiles marcenques i àguiles calçades. Mentre que ens visitaran, o es quedaran entre nosaltres, flamencs, grues, cigonyes, cotxes cua-roges, tallarols o pit-rojos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada