dimecres, 22 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: octubre

Tempesta elèctrica al Prat de Llobregat

Octubre és el desè mes del nostre calendari. Cada dia surt el sol un minut més tard i es pon gairebé dos minuts abans, brindant, si els núvols ho permeten, uns capvespres d'increïble color. Com cada any, el primer diumenge es celebra el Dia Mundial de les Aus, en el qual s'ofereixen multitud d'activitats, per a tots els públics, tant en els espais naturals del riu, com a la reserva natural del Remolar-Filipines. El dia 18 es celebra, també, el Dia de la Protecció de la Natura, una festivitat que pretén fomentar la protecció dels espais naturals amenaçats. I pel que fa a nosaltres, quan sembli que el nostre cos i ànima ja s'han adaptat, per fi, a la ressaca de la tornada a l'escola i al treball, ens trobarem el darrer diumenge d´octubre amb un cop dur per al nostre rellotge biològic, ja de per si tan oblidat. Aquesta nit haurem endarrerir els rellotges una hora (de les 3:00 a les 2:00 hores), convertint-se així en el dia més llarg de l'any. Però no pensis, ni per un moment, que podràs disposar d'una hora més per a tu, ja que, aproximadament, aquest serà el temps que haurem d´invertir en posar en hora tots els rellotges, mòbils i aparells electrònics que conviuen amb nosaltres en la nostra llar.

Climatologia
El delta del Llobregat es caracteritza per tenir un clima purament mediterrani, amb estius càlids e hiverns suaus i relativament humits. Durant aquest mes, coincidint amb les altes temperatures en superfície del mar, solen produir-se nombroses pluges, que en ocasions poden donar lloc a fortes tempestes. El màxim anual de precipitacions al delta del Llobregat correspon a aquest mes d'octubre. Per regla general, els matins són més freds, encara que les tardes continuen sent càlides.

Refranyer popular:
- A l'octubre de l'ombra fuig, però si et poses al sol, cuidat de la insolació.
- Octubre plujós, any copiós.
- Per l´octubre, del foc, ni massa lluny ni massa a prop.
- El diluvi i la inundació, fan a l'octubre la seva aparició.
- A mig octubre, prou llampega.
- A l´octubre, la llana creix i el fred neix.

Cultius
En el terreny agrícola, continua la sembra de carxofes, enciams, escaroles, coliflors, cols de primavera, bledes o faves, compartint el paisatge amb nous cultius, com el pèsol, el rave o els espinacs. En el capítol de la collita, es continua amb la recollida de tomàquets, blat de moro, patates, albergínies, carabasses, meló, raïm i figues, juntament amb les primeres olives. Els últims tomàquets es penjaran de les branques, perquè continuïn madurant fins gairebé Nadal, en un lloc fred i sec.

Refranyer popular:
- Quan el setembre acabis de veremar, posa't de seguida a l'octubre a sembrar.
- Octubre finit, raïm recollit.
- En sec o en mullat, per Sant Lluc tingues sembrat (i el vell que ho deia, ja nascut el tenia).
- A la primera aigua d'octubre, sembra i cobreix.
- El millor i més preuat, per octubre està sembrat.

El medi natural
La terra, assedegada del llarg i càlid estiu, saciarà la set amb les pluges de tardor, omplint maresmes i llacunes, que ja esperen l'arribada de les primeres aus migratòries procedents del nord d'Europa. L'olor de la terra humida, juntament amb el de la matèria vegetal i la humitat, impregnen l'aire d'aromes subtils. Durant aquest mes ja podrem degustar gran varietat de bolets, baies o fruits del bosc, com rovellons, aranyons, arboços, castanyers o magraners. Nombrosos grups de cueretes blanques i grogues, caderneres o fredelugues arriben a les nostres terres fugint del fred. D'altres, com les oques, les grues o els estornells, travessaran els nostres cels, en perfecta formació, cap a les càlides terres del sud. En els nostres camps i ciutats, l'inquiet pit-roig ens alegrarà la vista i l'oïda amb el seu cant melòdic. A la part més oculta del Delta, els senglars mascles abandonen la seva vida solitària i lluiten entre si, per lliurar-se al galanteig i les parades nupcials amb les femelles disponibles. El laboriós esquirol aprofitarà aquest mes per emmagatzemar menjar als seus caus, ja pensant en el dur hivern, mentre que alguns eriçons es preparen per a portar al món a una nova prole.

Refranyer popular:
- Octubre finit, la fulla ha podrit.
- El bolet i el moixernó, de l´octubre és el millor.
- El vent d´octubre els ocells porta, de la Cerdanya o de Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada