diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: febrer

Fotografia: Flors d´ametller

Febrer és el segon mes del nostre calendari gregorià. És el mes més curt de l'any amb tan sols 28 dies, tot i que cada quatre anys (any de traspàs), arriba als 29. Aquest increment es deu al fet que la durada de l'any (el temps que triga la terra en donar una volta completa al Sol) no és exactament de 365 dies, sinó aproximadament 365,2425 dies. Aquest desfasament es va ajustar establint com anys de traspàs els múltiples de quatre, però com l'any gregorià és una mica més curt que el veritable, es suprimeixen tres traspàs julians cada 400 anys. Com a curiositat, cal destacar que encara que sembli un període de temps sense importància, a llarg termini no ho és. Podem constatar, per exemple, que entre els anys 550 dC i 2010 dC, no han transcorregut 1460 anys, com podríem deduir matemàticament, sinó 1461, ja que aquest dia de més que s'afegeix cada quatre anys, equivaldria a 365 dies. Un any més. El proper any de traspàs serà el 2012. Refranyer popular:
- Febrer el curt, dies vint, més si l'any de traspàs sigui, compte dies vint.
- Febrer el curt, amb vint-i-vuit dies s´en surt.

Climatologia
El mes de febrer es caracteritza, a tota la península, per ser un mes variable e incert. Es deixen entreveure els primers vestigis d'una primavera més esperada que propera, entremesclats amb els rigors d'un hivern que encara es resisteix a abandonar-nos. La climatologia pot sorprendre'ns cada dia, passant de primaverals dies assolellats a tempestes de neu o calamarsa, xàfecs o gelades, en qüestió només d'hores.
Refranyer popular:
- Guarda llenya al llenyer, per quan arribi febrer.
- Pel febrer, abriga´t bé.
- Pel febrer, set capes i un barret.
- El febrer és molt traïdor, borrascós i gelador.
- Febrer, ventós, cara de gos.
- Febrer, mes mentider, un dia dolent i l´altre també.
- Quant trona pel febrer, molt mal en ve.

Cultius
Al medi rural del nostre delta del Llobregat, les tasques agrícoles mai descansen. Si les temperatures ho permeten, serà el moment, ara, d'abonar els camps de cara a nous cultius de primavera com cereals o patates primerenques i de finalitzar els treballs de plantació, poda i empelt de fruiters. Mentrestant, continuen les labors de sembra de productes d'hivern com: pastanagues, raves, espinacs, porros, cogombres, enciams, albergínies i pebrots, mentre comença la de tomàquets. A l'àmbit gastronòmic, podrem delectar-nos i tenir cura de la nostra salut amb una gran varietat de productes de la nostra horta com: alls tendres, api, bledes, espinacs, bròquil, bròquil, calçots, carxofes, cebes tendres, col, coliflor, enciam, escarola, faves, pèsols, julivert, patates, porros o raves. A l'àmbit de l'avicultura, a causa de la finalització de la muda de les ponedores i l'augment de llum diürna s'intensifica notablement la posta, sent els ous d'aquest mes de febrer, molt apreciats per la seva bona mida.
Refranyer popular:
- Aigua de febrer, bona pel sementer.
- Si no plou pel febrer, no hi ha bon prat ni graner.
- Al febrer has de llaurar, el que al març vulguis sembrar.
- Si vols bon aller, planta´l pel febrer.

El medi natural
Durant el mes de febrer, com a preludi d'una primavera anticipada, floreixen de manera massiva ametllers i pruneres, al mateix temps que els nostres camps comencen a vestir-se de color i aroma amb l'arribada de les primeres flors de calèndules, orquídies, lliris, romaní o salzes. Coincidint amb els incipients reflexos primaverals, arriben al nostre territori les primeres aus migratòries, cigonyes i sobretot orenetes, que aviat poblaran els nostres cels. Mentrestant, altres espècies es preparen ja per abandonar els camps, encara rics en fruits de tardor, rumb al nord d'Europa. Grans bandades d'oques, procedents de Doñana i Villafáfila, sobrevolen els nostres aiguamolls, camí d'Escandinàvia. Als camps i ciutats ens esglaia i emociona el cant alegre de la merla, que ha entrat en zel, igual que els juganers pardals o els incansables esquirols. Aviat, tot el paisatge, ara adormit, s'omplirà de vida i enrenou amb l'explosió de vida que porta la primavera. Però això, serà a partir de març ...
Refranyer popular:
- Al febrer, surt la sargantana del seu forat.
- Al febrer, surt el llangardaix del forat.
- Per Sant Pere, surt la serp del forat.
- Per Sant Blai (3 de febrer), la cigonya veuràs
- El mussol, pel febrer, ja es menja un pa sencer.
- Mata més el febrer que el carnisser.




Referències:
-
www.wikipedia.com. Año bisiesto.
- Calendari dels pagesos.
- Masrabassa. Dites, proverbis i refranys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada