dijous, 23 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: novembre

Fotografia: detall d´una col
Novembre és l'onzè mes del calendari. Queden només 61 dies per l'arribada del nou any. Com durant el mes d'octubre, les jornades continuaran escurçant-se, brindant dies cada vegada més curts i nits cada vegada més llargues (encara que no ho sembli quan sona el despertador pels matins). És un mes que ja anuncia l'hivern, encara que a causa del canvi climàtic sembla que cada any s'allarga una mica més l'arribada del fred. El mes de novembre és un mes consagrat a les ànimes del purgatori (Dia de Tots Sants), en el qual és costum menjar panellets, castanyes i boniatos, acompanyats de bon vi blanc o moscatell (la popular castanyada catalana). Els orígens d'aquesta festivitat es remunten, segons algunes fonts, a finals del segle XVIII, quan es va establir la tradició de fer repicar durant tot el dia les campanes de totes viles, per recordar als ciutadans que havien de resar pels difunts. Atès que l'esforç que suposava aquesta activitat era considerable, els familiars i amics portaven aliments energètics als Campaners encarregats. Amb el temps, molts d'aquests familiars i amics també van començar a reunir-se per menjar-los junts, fins que va acabar convertint-se en un costum generalitzat.
Refranyer popular:
- Per Sant Andreu, tot el temps nit és.
Climatologia
Durant aquest mes, coincidint amb les altes temperatures en superfície del mar, continuaran produint-se nombroses borrasques, que en ocasions poden donar origen a fortes tempestes o fins i tot a situacions tornàdiques. Pels amants de l'astronomia aquest mes serà d'especial interès, ja que es preveu una intensa pluja de meteorits procedents del cometa Tempel-Tuttle (Les anomenades Leònides). Les Leònides són una pluja de meteors que es produeix cada any entre el 15 i el 21 de novembre, caracteritzada per entrar en l'atmosfera a una velocitat molt elevada (uns 70 km / s).
Refranyer popular:
- Entre Tots Sants i la Nativitat, entra l´hivern de veritat.
- De Tots Sants a Sant Andreu, vent o pluja o fred o neu.
- A primers de novembre, el teu foc ja pots encendre.
- Pluges de novembre, omplen els barrals i curen tots els mals.
- Si al novembre sents que trona, la següent collita serà bona.
- Novembre humit, et farà ric.
- Novembre tronat, mal pel pastor i pitjor pel ramat.
Cultius
A l'àmbit agrícola, l'arribada del fred hivernal donarà per finalitzada la sembra, tot i que, mentre el temps ho permeti, els nostres camps ompliran les seves últimes parcel.les ermes amb els planters de nous productes com alls o cebes. Durant aquest mes tindrà lloc la recollida de primeres hortalisses com: bledes, cebes, cols de primavera, escaroles, coliflors, cols de cabdell, bròquil, porro, o remolatxa. Al Delta, un cop acabada la recollida de pomes, es comença amb la poda de fruiters de llavor i es prepara i neteja el terreny per a la recollida de l'oliva. A l'àmbit ramader, els pollastres pota blava destinats a ser sacrificats per Nadal augmenten de pes a poc a poc, mentre les gallines ponedores continuen la seva tasca a bon ritme. Però, si en alguna cosa destaca aquest mes de novembre, a nivell nacional, és en la festa de la matança. Durant aquest mes, es durà a terme el sacrifici dels caps i s'extraurà el vi de les bótes, en un ambient marcadament familiar.
Refranyer popular:
- Entrat novembre, qui no va sembrar que no sembri.
- Si pel novembre trona, la collita serà bona.
- Per tots els Sants, els blats sembrats i tots els fruits a casa tancats.
- Al novembre, fes la matança i omple la panxa.
- Per Tots sants i pels Morts, si sembres blat, colliràs escardots.
- Per Sant Martí, deixa el porc de grunyir.
- Per Santa Caterina, mata la teva gallina.
- Dia de Sant Martí, prova el teu vi.

El medi natural
Durant aquest mes de novembre, el bosc sencer s'adorm i amb ell, els processos vitals de moltes espècies. Moren aranyes, vespes i papallones, i també, per fi, mosques i mosquits. Mentrestant, marietes, abelles silvestres o les incansables formigues, s'amaguen en els seus refugis a resguard del fred hivern. La natura encara es mostra generosa, regalant al paladar que ho desitgi, bolets, castanyes, nous, avellanes, glans, sarses o aranyons. En els boscos caducifolis, les fulles de faig, pollancres, roures, freixes i verns, groguegen, enrogeixen i cauen després, formant una bella catifa vegetal. El litoral, mentrestant, es mostra ara tranquil. Un cop desallotjat el turisme estival, les seves ribes són reconquerides per corriols i garses de mar que rebusquen entre la sorra, en un combat incessant amb el vaivé de les onades. Tords, gavines, estornells i ànecs, s'uneixen a les cueretes, caderneres i fredelugues, en els nostres camps i aiguamolls. Els mosquiters, nouvinguts del nord, deambulen, infatigables, de planta en planta, en una recerca frenètica de petits insectes, dels quals alimentar-se. Mentrestant, els nostres cels són solcats per petites o grans formacions de grues i oques, uns de camí a les llacunes de Gallocanta, altres de viatge al Parc Nacional de Doñana; tots dos fugint dels rigors del cru hivern del nord i centre d'Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada