dimecres, 22 de desembre del 2010

Papallones del Delta: cynthia cardui

La papallona Cynthia cardui, coneguda popularment com Vanessa cardui o Bella Dama és un lepidòpter de costums diürnes, molt comú al delta del Llobregat.
És una bella papallona, de considerable envergadura, entre els 50 i 60 mm; de tonalitats ocres i ataronjades. Té el cos pelut i el dors de color taronja, contrastat de negre i blanc. És fàcilment identificable per presentar cantonades negres amb taques blanques en les seves ales anteriors i cinc taques blanques en la part posterior de les seves ales posteriors.
Aquesta espècie no presenta dimorfisme sexual, és a dir, que no existeix una diferència aparent entre ambdós sexes.
La Vanessa cardui es distribueix per tota Europa, gairebé sempre a partir de dues generacions. Fa la seva aparició durant el mes d'abril i fins a mitjans de l'estiu, en un primer cicle i fins al mes d'octubre, aproximadament, en una segona generació. És una espècie migradora capaç de recórrer grans distàncies durant el seu periple vital (fins 1.000-1.600 km, segons diferents fonts). Els adults emigren al nord d'Àfrica fugint dels rigors del fred hivern per tornar, de nou, a la primavera.
La Bella Dama s'alimenta principalment del nèctar de cards i ortigues (d'aquí ve el seu nom), encara que és fàcil veure-la libant en altres espècies de flors disponibles.
Es reprodueixen mitjançant ous, dipositats, sobretot, en els cards, que trigaran unes dues setmanes en eclosionar, donant origen a unes larves de color fosc. L'eruga s'alimenta de les fulles de la planta resident durant uns 7 a 11 dies, fins transformar-se en crisàlida. Uns deu dies més tard, mitjançant un complicat procés de metamorfosi emergirà una bella papallona. La Vanessa dels cards és una papallona de comportament dòcil i tranquil, amb un vol ràpid en ziga-zaga. Freqüenta els llocs oberts, senders i prats amb flors. És fàcil fotografiar-la, si ens armem de la suficient paciència.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada