dissabte, 25 de desembre del 2010

Notícies: submarinistes filmen una balena al Delta del Llobregat

El passat diumenge, dia 22 de novembre de 2009, tres joves aficionats a la pesca submarina van gravar en aigües del delta del Llobregat un exemplar de rorqual. La balena semblava encallada entre l´Escullera del Prat i Barcelona, però en apropar-se van veure que es movia, de manera que un dels submarinistes es va submergir i va gravar les imatges que han estat emeses pel canal de televisió TV3. El rorqual comú (Balaenoptera physalus) és un cetaci de grans dimensions. La mida mitjana de mascles i femelles és d'uns 19 o 20 metres, encara que poden arribar als 27 metres, sent el segon animal més gran del nostre planeta, per darrere de la balena blava.
Habita els principals oceans del planeta, des de les aigües polars fins a les tropicals i són coneguts per la seva capacitat de saltar del tot fora de l'aigua. S'alimenta, mitjançant filtració, de petits peixos, calamars, crustacis i krill. Està catalogat com a una espècie en perill d'extinció, a causa de la caça intensiva duta a terme durant el segle XX. Segons fonts del CRAM (Centre de Recuperació d'Animals Marins) és habitual la seva observació en les nostres platges durant aquesta època, ja que es troben en període d'emigració cap a zones més càlides del sud.
Durant la primavera de l'any 2008 van ser observats i fotografiats per Jordi Clavell, entre 4 i 7 exemplars de rorqual comú, a cinc milles de la costa del Prat. Una setmana més tard (2-05-2008), Marcel Gil va poder observar des del mirador de la Riera de Sant Climent 4 exemplars de rorqual, acompanyats d'una orca i de 11 dofins llistats. Encara que aquests avistaments tan propers a la costa són estranys, és comú la presència de cetacis en la Mediterrània. És possible que aquestes espècies es vegin atretes per la disponibilitat d'aliment, a causa de la millora de la qualitat de l'aigua i del fons marí, durant el seu trajecte migratori.




Referencias:
-
www.wikipedia.org
- Noticiari naturalista Cases d´en Puig. www.elprat.cat.
- Fundacioncram.blogspot.com
-
www.3cat24.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada