diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: maig

Camí del Sorral

Maig és el cinquè mes de l'any del nostre calendari gregorià. Els romans el designaven com maius, que pel que sembla fa referència a la deessa romana Maia maiestas, deïtat consagrada a la fertilitat, la castedat i la salut. També era coneguda com Bona Dea (Bona deessa) o Fauna, per ser filla de Faune. A l'aspecte astronòmic, podem fixar la nostra vista en el firmament per gaudir de l'espectacle de llum i color que ens oferiran les pluges d'estels conegudes com Eta-Acuáridas i Eta- Lírides.
Refranyer popular:
- Maig és el mes de les flors.
Climatologia
Durant aquest mes de maig la climatologia del delta comença a asserenar-se, deixant enrere els rigors de l'hivern. L'estiu està trucant a la porta, i la natura, que és conscient d'això, aprofita aquests dies de calma per lliurar-se al bullici esgotador de la reproducció. Encara poden arribar dies freds (fins al quaranta de maig, no et treguis la casaca, diu el refrany), borrasques carregades d'aigua i dies ventosos e intempestius. Però els cels clars s'imposaran a mesura que avança el calendari, afavorint la proliferació de prats i conreus, que delectaran la mirada de l'observador. Durant aquest mes, igual que amb "febrerillo el boig", cal prestar especial atenció a la penell, ja que el vent pot arribar a ser considerablement molest.
Refranyer popular:
- Aigua de maig, fa créixer el cabell un raig.
- De l´aigua d´octubre i del sol de maig, en neix el blat.
- Fang de maig, espiga d´agost.
- Pel maig, cada dia un raig.

Cultius
El mes de maig, com el d'abril, és un mes de treball exhaust a l'àmbit agrícola, però ben recompensat per l'abundant excedent que s'acumula al graner com una promesa d'esperança i futur, per a un sector cada vegada més castigat i oblidat. Cada plantón, cada hortalissa, cada fruita o verdura que ens ofereix el paisatge constitueix un doble miracle en els temps que ens toca viure. Un, el de la natura que converteix en aliment una llavor d'esperança. Un altre, el de la persona anònima que ho planta, perquè segueix creient, malgrat tot, que el seu ofici és el millor del món, encara que les circumstàncies econòmiques que l'envolten siguin, en la majoria de les ocasions, insuficients o mesquines. Els camps deltaics es vestiran durant aquest mes amb nombrosos productes de l'excel.lent horta del Baix Llobregat: meló, nap, síndria, raves, enciams, albergínies, pebrots, tomàquets, cogombres, carbassó, pastanagues, carabasses, patates, bledes, cols llombardes, coliflors, cols de cabdell i bròquils, entre altres. D'altra banda, podrem omplir la nostra cistella de la compra amb productes de temporada com: faves, pèsols, alls, cebes, albergínies, espinacs, carbassó, carxofa, ceba tendra, cogombres, coliflor, enciam, espàrrec blanc, julivert, mongeta tendra, patates, porros, raves, tomàquets, cireres, préssec o prunes. A l'àmbit de l'avicultura, comencen a posar els polls nascuts a principis d'any. Al principi amb ous de mida petita, però que a poc a poc aniran augmentant a mesura que passin els dies. La posada continuarà a bon ritme fins a l'arribada de la calor, que farà que les gallines ponedores es ressentin, disminuint de forma considerable la seva producció.
Refranyer popular:
- Maig humit, fa el pagès ric.
- Maig hortolà, molta palla i poc gra.
El medi natural
Durant aquest mes de maig la naturalesa fa recollida de les seves millors gales, per delectar-nos amb el meravellós espectacle de formes, aromes i colors, que ofereixen els seus camps florits. És, sens dubte, el millor mes per gaudir de la natura. Entre els prats coberts de flors, gran part de les espècies de la nostra fauna porten al món les seves cries, àvides tant d'aliment, com de coneixement. En els camps floreixen les estepes, que perfumen l'aire atraient la dansa alegre de les papallones. El cucut, mandrós i astut, posa els seus ous en nius aliens, dipositant el dur treball de la criança en mans de progenitors desconeixedors. Orenetes i falciots solquen incansables els nostres cels, absorbits per una prole que no cessa, ni un moment, de reclamar el seu aliment. Espècies com el martinet, el martinet menut, els esplugabous, els agrons blaus, o el rossinyol, veuen augmentar els seus contingents durant aquest mes, amb l'arribada de nous congèneres. Mentrestant, altres més comuns, com el cabusset, el cabussó emplomallat, xarxets, alenes, camallargues, xitxarres, abellerols, rossinyols i cuetes es fan més fàcils d'observar, enfrascats en tasques de reproducció. És un mes per passejar i GAUDIR (amb majúscules), de l'apassionant món de la natura que ens envolta. Que tot i trobar-se tan a prop, ens sembla, en ocasions, tan distant i llunyà.
Refranyer popular:
- Bellesa i flors de maig, en un dia me´n vaig.
- Cada cosa en son temps, i pel maig cireretes.
- Pel maig el rossí es torna pollí.





Referències:
-
www.wikipedia.com. Mayo
- Calendari dels pagesos.
-
www.culturitalia.uibk.ac.at. (refranes)
-
www.juancastaneira.multiply.com
- www.xtec.cat. Dites i refranys del maig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada