dissabte, 25 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: gener

Capvespre a la platja del Prat

Gener és el primer mes del nostre calendari gregorià, instaurat pel papa Gregori XIII el 1582 i vigent en l'actualitat en la majoria dels països. El dia 1 de gener es celebra en gran part del nostre planeta l'arribada de l´Any nou. Però no sempre va ser així: en anys molt remots, el calendari romà celebrava l'adveniment de Cap d'Any el primer dia del mes de març. A causa de que la presa de possessió dels cònsols de l'antiga Roma tenia lloc el dia 1 de gener (onzè mes del calendari), Juli Cèsar va decidir modificar el sistema, l'any 47 aC, creant el calendari julià, que després de diverses modificacions (cònsol Marc Antoni (44 aC), Augusto César (8 aC) i Gregori XIII), culminaria amb l'adopció d'aquesta data com a celebració de l'any entrant.
Avui dia, la celebració de l'Any Nou és un dels principals esdeveniments a nivell mundial. Durant el Cap d'Any, milions de persones es reuneixen, festegen i duen a terme diferents rituals "màgics", com menjar 12 raïms, destapar una ampolla de cava, o vestir roba interior de color vermell o groc, encaminats a desitjar que el proper any que comença, ens porti Prosperitat, Sort o Amor És el moment per fer-se nous propòsits, ja siguin a nivell personal, o encaminats a lluitar per un món millor. Des d'aquí, us desitjo que tots els vostres desitjos es vegin complerts. Feliç Any Nou !.
Refranyer popular:
- A darrers de gener una hora més, i, si es compta bé, una hora i mitja també.
- Darrer dia de gener una hora més ja té, qui la vulgui ben comptar, hora i mitja trobarà.
- El gener és el mes primer.

Climatologia
El mes de gener es caracteritza al delta del Llobregat per presentar unes temperatures suaus al costat d'un ambient més sec de l'habitual. És el mes més fred de l'any, amb una temperatura mitjana, al Prat de Llobregat, de 8,9 º C. La pluja, promesa de bones collites, s'alterna amb cels clars, portadors de fred, amb boires, que pinten de tristesa el paisatge hivernal, o amb les sempre temudes gelades nocturnes, tan nocives per al regne vegetal. És un mes en què els fronts polars escombren les nostres costes, deixant el mercuri dels termòmetres proper als 0 º C. Però, poques vegades vindrà acompanyat de l´alegre mantell blanc de la neu. A nivell astronòmic, cal destacar que durant els primers dies d'aquest mes la Terra es trobarà en el punt més proper de la seva òrbita elíptica al voltant del sol (periheli), a una mica més de 147.000.000 de quilòmetres. La llum del sol trigarà 8 minuts i 11 segons en arribar al nostre planeta. Nosaltres, però, trigaríem gairebé 140 anys a recórrer aquesta distància amb cotxe, a una mitjana de 120 km / h, i sense parades!.
Refranyer popular:
- Aigua al gener, emprenya l´oliver.
- Aigua la gener, tot l´any va bé.
- Boires pel gener, pots sortir al carrer.

Cultius
A l'àmbit agrícola, les tasques en el medi agrari, lluny de paralitzar-se, s'accentuen e intensifiquen amb la sembra i recollida de nombrosos productes propis de l'horta del Baix Llobregat. Continuen les tasques de sembra de productes d'hivern com alls, raves, espinacs, enciams, bledes, bròquil, cebes tardanes o faves, mentre comença la de pèsols. Els tractors i petits camions, mentrestant, distribueixen la seva collita diària de verdures i hortalisses, entre les quals destaquen: Alls tendres, espinacs, carxofes, ceba tendra, cols, enciams, escaroles, faves, julivert, patates, raves, porros, créixens , bledes, coliflors, pastanagues, remolatxa, api i bròquil. Un nutritiu aliment fresc, ric en vitamines, minerals, fibra i substàncies antioxidants, que ens ajudarà a hidratar el nostre organisme, a reduir el risc de multitud de malalties i, com no, a perdre aquests quilos de més que hem adquirit durant la interminable ingesta nadalenca. A l'àmbit de l'avicultura, destaca la muda intensa de les gallines ponedores i l'increment de la posta d'ous. "Per Sant Antoni, posa fins el capó", diu el refrany. És el mes, també, en i el qual els corrals s'omplen de vida, amb l'arribada dels bens.
Refranyer popular:
- A despit del gener, floreix l´ametller.
- Al gener, la palla en el paller.
- El bon ametller floreix pel gener.
- Pel gener, el camp llaurat, la vinya podar i el vi traslocar.

El medi natural
La naturalesa, que no entén de festes o celebracions, continua sumida en aquesta letargia o somni hivernal, tot esperant millors temps. Tot esperant aquesta explosió vital que comporta l'arribada de la primavera. Però, ara, al gener, tot això sembla llunyà, molt, i molt llunyà. El delta del Llobregat sembla adormit. Només les aus, que suporten els rigors del dur hivern com poden, semblen donar vida a aquest espai natural. Durant aquest mes de gener, en què els gats entren en zel, floriran l'eucaliptus i el romaní i brollaran les primeres fulles de llorer. Però no cal defallir, aviat arribaran les primeres orenetes i floriran els ametllers. Són els somiadors de noves primaveres.
Refranyer popular:
- El gener és el mes dels gats.
- Caça del mes de gener, cada ploma un diner.
- Al mes de gener, la xarxa al galliner.
- Al gener cada ovella amb son corder, sinó la tripa al braguer.
- A mitjans de gener els ous a diner.
- A mig gener, cada gallina al joquer.




Referencias:
-
www.wikipedia.com. Año Nuevo.
-
www.cida.ve/cida_home.
-
www.wikipedia.com. El Prat de Llobregat.
- Calendari dels pagesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada