diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: març

El Prat nevat. 9 de març de 2010

Març és el tercer mes de l'any del nostre calendari gregorià. El seu nom deriva de la paraula llatina Martius, primer mes del calendari romà, que a la vegada procedeix del vocable Mars, nom que rebia el déu romà de la guerra, Mart. Durant aquest mes, al voltant del dia 21 es produeix un dels equinoccis de l'any. En el nostre hemisferi septentrional es correspon amb l'arribada de la primavera, mentre que a l'hemisferi meridional es relaciona amb l'adveniment de la tardor. El dia 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora o Dia Internacional de la Dona, que commemora la lluita de les dones per la igualtat i el desenvolupament íntegre com a persones. En alguns països està considerat com a festa nacional, encara que aquí, el Dia Internacional de la Dona Treballadora es celebra, com la resta dels dies, treballant. Finalment, cal tenir en compte que l´últim diumenge del mes caldrà avançar els rellotges 1 hora. A les 2:00 seran les 3:00 am, per la qual cosa aquesta nit anirem escassos de son.
Refranyer popular:
- Pel març, els ametllers en flor i el jovent en amor.
Climatologia
El mes de març, al igual que el de febrer, es caracteritza per ser un mes desconcertant e imprevisible. Encara que cada dia sembla més palpable l'arribada de la primavera, l'hivern més rigorós pot aparèixer en qualsevol moment, sembrant amb el seu mantell de fred el paisatge que ja començava a despertar. Durant aquest mes, igual que amb "febrerillo el boig", cal prestar especial atenció a la penell, ja que el vent pot arribar a ser considerablement molest. Pel que fa a la previsió meteorològica, ens pot oferir qualsevol cosa: des de dies primaverals fins a hiverns crus, passant per tota l'àmplia gamma de temperatures, humitats, fenòmens i sensacions possibles ...
Refranyer popular:
- Aigua de març, herba als sembrats.
- Març, marçot, de nit fa fred i de dia calor.
- Març, marçot mata la vella a la vora del foc, i a la jove si pot!
- Març ventós i abril plujós, fan el maig florit i formós.
- Si març “maieia”, maig “marceja”.

Cultius
El mes de març és un dels mesos que registren una major activitat agrícola, ja que s'han alternar els cultius en marxa amb la cura dels cereals, que ja es desenvolupen de cara a l'estiu, portant a terme l'aplicació dels nutrients i desherbantes precisos. Si el clima ho permet, és convenient iniciar la sembra dels cultius hortícoles de primavera. Als camps, ara bé regats i abonats, s'intensifica la sembra i desenvolupament d´alls tendres, api, espinacs, bròquil, calçots, carxofes, cebes tendres, cols, coliflor, enciams, escarola, faves, julivert, patates, porros, raves, pastanagues, bledes, naps, mongetes, cogombres, albergínies, pebrots i tomàquets primerencs. Tota una gamma d'excel.lents productes de la rica horta del Baix Llobregat. A l´àmbit de l'avicultura, cal destacar que els polls nascuts durant aquest mes de març i finals de febrer, són molt preuats a nivell gastronòmic.
Refranyer popular:
- Pel març, la falceta al braç.
- Quan al març trona, l´ametlla és bona.
- Si no llauras pel març, ja no llauraràs.
- Si no podes pel març, no veremaràs.
- Sol i aigua, temps de març.
El medi natural
Amb l'arribada de la primavera comença el nou any natural. La flora i la fauna recuperen el pols vital. Les migracions d'aus es succeeixen: mentre unes arriben, d´altres marxen. La brúixola natural, sempre assenyalant cap al nord. Molts dels rapinyaires migratoris tornen dels seus assentaments al nord d'Àfrica, per ser testimonis del zel d'orenetes, gripaus o marietes. I coincidint amb l'aparició de les primeres flors, els nostres camps s'ompliran de conillets que corren alegres e inquiets pels nostres prats, molestant a llangardaixos i sargantanes que encara badallen, somnolentes, després del llarg son hivernal. La primavera es palpa a l'aire, però, sobretot, es nota en el bullici de les espècies animals que semblen voler recuperar el temps perdut o "adormit", durant el cru parèntesi hivernal.
Refranyer popular:
- De març, a la meitat, l'oreneta ve i el tord se'n va.
- Si el bou vols engreixar, de mig febrer a març l´has de pasturar.
- Març, falsa primavera que enganya al bestiar.
- Per Sant Josep, els gripaus es comencen a veure.
- Al març treu el cap el llangardaix.






Referències:
-
www.wikipedia.com. Marzo
- Calendari dels pagesos.
-
www.xtec.cat. Dites i refranys del març.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada