dissabte, 25 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: desembre

Desembre és el dotzè i últim mes del nostre calendari gregorià. És un mes íntimament marcat per l'arribada de les festes nadalenques. És un mes d'il.lusions, de reunions familiars, de grans banquets, de compres compulsives a última hora. Un mes, en definitiva, per romandre protegit, a la calor d'una llar de foc, gaudint del bell costum de regalar i obrir regals. Els dies continuaran minvant fins arribar al solstici d'hivern, dia 21 de desembre a les 18:00 hores, quan començarà en el nostre hemisferi nord l'estació hivernal. Mentrestant, en l'hemisferi sud, celebraran l'arribada de l'estiu, vestits amb roba de bany. A mitjans de desembre tindrà lloc al recinte de Cal Gana del Prat de Llobregat, la Fira Avícola de la Raça Prat, en la qual es donaran cita els millors exemplars de la nostra raça autòctona, els coneguts Potes blaves . Així mateix, podrem gaudir de degustacions, espectacles, exposicions i comerços, on realitzar les compres destinades a la campanya nadalenca que s'acosta.
Refranyer popular:
- El desembre és un vell que fa arrugar la pell.
- Desembre finat, any acabat.
- Desembre, el mes més vell de l´any.
- El mes de desembre, el mes de les festes.
Climatologia
Durant aquest mes de desembre el clima del delta del Llobregat es caracteritza per presentar temperatures temperades al costat d'un ambient relativament humit. Encara són possibles les formacions de fronts més o menys actius en la superfície del mar, encara que cada vegada amb menor tendència. És temps de dies freds, brillants i transparents, si són assolellats; de dies grisos per l'acumulació de boires persistents, de fronts freds que ens porten tempestes del llunyà nord, de boires matinals i per què no, d´albes i crepuscles vestits de mil colors . És un mes de canvis constants: cada dia pot ser contrari al precedent i diferent al posterior. Cal no oblidar-se mai de mirar per la finestra abans de sortir de casa. A l'àmbit rural, més que a les pluges, ara cal témer als cels rasos i, sobretot, a la possibilitat de les temudes gelades nocturnes. Per als amants de l'astronomia, aquest mes també podrem delectar-nos amb una pluja d'estels: en aquest cas, les anomenades Gemínides, que destaquen per ser meteors de velocitat moderada amb una gran varietat de colors en els seus traços. Les Gemínides, al contrari que la majoria de pluges d'estels, no estan produïdes per un cometa sinó per un asteroide, el denominat Phaethon 3200, al que molts astrònoms consideren el nucli d'un cometa extint que podria haver xocat amb un altre asteroide a l'antiguitat . Per als amants de les profecies, destacar que aquest asteroide és considerat com a potencialment perillós, ja que la seva òrbita passa a només uns 3 milions de quilòmetres del nostre planeta i té una mida, aproximada, d´uns cinc quilòmetres de diàmetre, gairebé la meitat de la mida del meteorit que va provocar l'extinció dels dinosaures fa uns 65 milions d'anys.
Refranyer popular:
- Boira al desembre, pluja o llevant.
- Calor pel desembre, calor pel gener, fort fred al febrer.
- Desembre mullat, gener ben gelat.
- Pel desembre el fred i el vent fan tremolar el més valent.

Cultius
A l'àmbit agrícola, continuen sense descans les labors de sembra i collita en l'horta deltaica. Les últimes parcel.les buides s'ompliran de color i sabor amb la plantació d'alls, raves, espinacs, créixens, escaroles i enciams, mentre es preparen als calaixos els planters de tomàquets que ens delectaran la propera temporada. Durant aquest mes continuarà, a bon ritme, la recollida d'hortalisses com: bledes, enciams, coliflor, bròquil, col, porros, cebes, espinacs i l'aromàtic api de Nadal, molt apreciat a la nostra comarca. Aviat s'ompliran també els nostres rebosts amb les faves i carxofes que ara maduren en els nostres camps. És temps també de recollir les olives o els apreciats cítrics, com la taronja, la mandarina o la llimona. Amb l'arribada del fred, s'inicien les tasques de poda, empelts i noves plantacions de fruiters.
Refranyer popular:
- Si bons raims vols menjar, pel desembre has de podar.
- Si pel desembre trona, la collita serà bona.
- Desembre amb tronada, senyal de bona anyada.

El medi natural
Durant aquest mes marcat per l'arribada de l'hivern, la major part de la natura reposa sumida en el somni de la letargia. La vida vegetal està gairebé paralitzada: les sabes dormen, els borrons romanen endurits i les llavors en estat de latència. En el món animal, mamífers com l'eriçó, els ratpenats o la rata cellarda, així com rèptils i amfibis, es sumen també a aquest estat de repòs, hivernant fins a l'arribada de la primavera. Quant pugin les temperatures, cap a febrer o març, tornaran a aparèixer. Però, tot i que la naturalesa sembla temperar el seu ritme, hi ha molta més vida al nostre voltant del que sembla a primera vista. Durant el mes de desembre madura el fruit vermellós de l'arboç, durant un any sencer incubat i per fi llest per ser recollit. Serà ara, també, quan apareguin les seves belles flors campaniformes, que es transformaran en els fruits de l'any vinent. Les aceberes, actualment protegides, mostren orgulloses els seus vistosos fruits de color porpra. També fructificaran en aquesta època d'escassetat l'heura i el vesc. Acompanyat pels rigors hivernals, comença el zel de les guineus que culminarà al mes de maig, amb una nombrosa ventrada, de fins a 12 cadells. Les fortes gelades acabaran amb la vida dels últims insectes. I mentre altres amfibis dormen ocults en el fang, el tòtil transporta pacientment els ous de la seva prole a l'esquena, fins al moment de l'eclosió, quan amb tota atenció els dipositarà en l'aigua.
Refranyer popular:
- Del desembre a la fí, cada cabra amb son cabrit.
- Desembre, mes cabal, comença amb l´Advent i acaba per Nadal.





Referències:
- www.elpais.com. El cel del mes de desembre. 1909.12.01. José Ripero.
- Www.forestman.especioblog.com. La natura al desembre.
- Www.bionauta.lacoctelera.net. Esdeveniments naturals de desembre.
- Calendari del pagesos. Any 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada