diumenge, 16 de desembre del 2012

EL CORREDOR DELS TORNADOS DE CATALUNYA. 1/2


EL CORREDOR DELS TORNADOS DE CATALUNYA
Avui dia, tots nosaltres estem familiaritzats amb les imatges de tornados ofertes pels mitjans de comunicació i, no obstant això, continua sent un fenomen tan desconegut, com  aterridor. Malgrat els avanços tecnològics i els avisos preventius a la població, aquests fenòmens atmosfèrics van causar l'any passat, solament a EUA, més de 500 víctimes i milers de milions de dòlars en pèrdues. Ara, estudis recents del microclima del delta del Llobregat demostren que els episodis tornàdics esdevinguts en aquesta zona durant els últims anys no són fruit de la casualitat, sinó de la seva especial orografia; el que ha portat a afeccionats i professionals de la matèria a batejar aquesta plana com “El Corredor dels Tornados”.
TORNADOS I TROMBES MARINES
L'aparició d'un tornado és el fenomen atmosfèric més intens que es coneix. Consisteix en la formació d'un embut d'aire que gira de forma violenta des de la part inferior d'un núvol de tempesta –cumulonimbus generalment-, fins a la superfície terrestre o marítima. Els més intensos poden presentar vents superiors als 500 km/h i tenir més de dos quilòmetres d'ample. Quan la base se situa sobre el mar, reben el nom de trombes marines o mànigues d'aigua, i quan ho fan sobre terra, se'ls denomina tornados. La gran majoria dels tornados, i els més virulents, esdevenen a la regió nord-americana coneguda com a Tornado Alley (el Carreró dels Tornados).


Sobre aquestes línies: màniga d´aigua formada a Barcelona el 27-10-2012. Imatge superior: Màniga davant de la costa del Prat de Llobregat (21-02-2006) 

L'ESCALA FUJITA-PEARSON
Per classificar la intensitat d'aquests fenòmens s'utilitzen diverses escales, sent la més coneguda l'Escala Fujita-Pearson, que els avalua segons els danys causats i la velocitat del vent de rotació:
F0. Danys lleus. Vents entre 60-117 km/h.
F1. Danys moderats. Pot aixecar teules o moure cotxes. Vents entre 117-181 km/h.
F2. Danys considerables. Pot aixecar teulades de cases, camions, vagons de trens, etc en el seu recorregut. Vents entre 181-250 km/h.
F3. Danys greus. Pot arrencar arbres d'arrel i parets i teulades d'edificis sòlids. Vents entre 250-320 km/h.
F4. Danys devastadors. Pot llançar per l'aire camions de 40 Tn o motors de trens. Vents entre 320-420 km/h.
F5. Extremadament destructiu. Es coneix popularment com “el dit de Déu” i poden destruir-ho tot al seu pas. Vents entre 420-520 km/h.
Existeix, a més, una classificació F6 considerada com de dany inconcebible, amb vents entre 520-610 km/h; encara que, de moment, no s'ha registrat mai un fenomen d'aquest tipus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada