diumenge, 16 de desembre del 2012

EL CORREDOR DELS TORNADOS DE CATALUNYA. 2/2


EL CORREDOR DELS TORNADOS
El delta del Llobregat és la comarca de Catalunya on es registren més tornats. Aquesta zona, juntament amb el Garraf, és coneguda popularment per afeccionats i professionals de la matèria com el Corredor dels Tornados. A causa de l'orografia i disposició de la costa, és habitual que es produeixin fortes tempestes tardorenques amb trombes marines que, en ocasions, penetren diversos quilòmetres en terra ferma. Des de temps immemorials, s'han produït aquest tipus de fenòmens en el delta del Llobregat. Una notícia publicada l'any 1896 deia: “Entre el Prat de Llobregat i Castelldefels es van formar dues trombes. Aquells veïns, per desfer-les, van haver de sortir amb escopetes á disparar trets (…) La tempesta, que seguia l'adreça de NE á SO, vorejant el mar va arribar a Castelldefels i ha causat grans perjudicis en la marina, havent-hi qui calcula que no baixen els danys d'un milió de pessetes” (2). Des de llavors, les coses han canviat molt; ja no les dispersem a tirs, però aquests impressionants fenòmens meteorològics continuen visitant-nos i despertant tant el nostre interès, com la nostra preocupació. Des de l'any 2000, tenim notícies de, almenys, els següents fenòmens en el delta del Llobregat:

  • 7-09-2005. S'observen fins a 5 tornados i 14 mànigues marines, en l'episodi més virulent de les últimes dècades. Una màniga va entrar cap a Port Ginesta (Garraf), una altra es va adreçar cap a Castelldefels, i dues més a l'aeroport, on van causar nombroses destrosses i van desplaçar un avió amb passatgers. L'incident va provocar la suspensió de tràfic aeri i ferroviari durant més d'una hora.
  • 15-11-2005. Es produeixen 7 trombes marines.
  • 21-02-2006. S'observen 6 mànigues marines en la costa; dos grans, una mitjana i tres petites.
  • 13-09-2006. S'originen 4 mànigues i un tornado de categoria 1, que ocasiona desperfectes en Sant Boi i sobretot a Sant Feliu de Llobregat, on aixeca a un camió en marxa i ho llança a una zona d'horts.
  • 21-08-2007. Tornado a Sant Boi de Llobregat, sense desperfectes importants.
  • 3-09-2011. Es produeix, com a minim, una manega davant la costa del Prat de Llobregat.
  • 27-10-2012. Es forma una màniga d'aigua enfront de la costa de Barcelona.
  • 10-09-2013. En el marc d´una espectacular tormenta elèctrica es van desenvolupar, com a mínim, un embut i quatre mànegues de mar, davant la costa del Prat de Llobregat. Per a més informació, pot consultar l' entrada de aquest bloc: Trombes marines al Prat de Llobregat.


Imatges superiors e inferior: Formació d´un tornado a Viladecans, en direcció a Sant Boi el dia 13-09-2006


LES CAUSES
L'ANOMALIA PLUVIOMÈTRICA DEL DELTA DEL LLOBREGAT
L'any 2007, els investigadors Jordi Mazón Bueso i David Pi (1) van publicar l'estudi “Meteorologia i Climatologia a Castelldefels. L'anomalia pluviomètrica del delta del Llobregat” en el qual proposen, desenvolupen i confirmen l'existència d'un microclima a la comarca, caracteritzat per pluges més abundants, caràcter fonamentalment tardorenc i horari espectacularment nocturn. Els factors que incideixen en aquesta anomalia són: el mar Mediterrani, que transporta aire càlid i humit; la vall fluvial del riu Llobregat que concentra i canalitza cap a la costa l'aire fred de l'interior, i la proximitat del massís del Garraf. L'aire fred entra en contacte amb la massa d'aire calent i humit, generant un sistema frontal que ascendeix verticalment, es condensa i origina nuclis de tempesta, en ocasions de caràcter sever i amb possibilitat d'episodis tornàdics.


Formació de cumulonimbus al delta del LLobregat



NOTES:
(1). Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Física Aplicada.
(2). Efectos de la tormenta. La Vanguardia, 13-08-1896. Pág. 3.




REFERÈNCIES:
http://wikipedia.org. Escala Fujita-Pearson
El delta del Llobregat té un microclima més humit. El Periódico, domingo 25-11-2007. Coses de la Vida. Societat. Pàg. 31. Antonio Madridejos.
Meteorologia i climatología a Castelldefels. L´anomalia pluviométrica del delta del Llobregat.
Un tornado en el Baix Llobregat vuelca un camión y provoca destrozos. La Vanguardia, jueves 14-09-2006. Vivir. Pág. 3.
Dos tornados obligan a cerrar el Prat. La Vanguardia, jueves 8-09-2005. Sociedad. Pág. 32.
Efectos de la tormenta. La Vanguardia, 13-08-1896. Pág. 3.
Los tornados en Cataluña. Parte I. Análisis de los tornados entre 2001-2008. Oriol Rodríguez Ballester.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada