divendres, 9 de desembre del 2011

Papallones del Delta: Vanessa atalanta

Vanessa atalanta, coneguda popularment com “almirante rojo”, “papallona reina” o “papallona sangonada”, és una de les papallones més boniques d´Europa –encara que jo, particularment, segueixo inclinant-me per Papilio machaon-. És un lepidòpter gran, membre de la família Nymphalidae, d´hàbits diürns –ropalòcer-, freqüent i fàcil d´observar en el delta del Llobregat.

Morfologia

És una papallona de considerable grandària, entre 50 i 60 mm d´envergadura. Ambdós sexes presenten la mateixa coloració, per la qual cosa es pot dir que no existeix dimorfisme sexual en aquesta espècie. L´anvers és de color fosc, amb una gran banda taronja que travessa l´ala superior i taques blanques, de diferent grandària, sobre fons negre, en la zona apical. L´ala inferior presenta una banda marginal de color taronja fins a l´angle anal, amb quatre punts negres i dos punts blaus. El revers de l´ala superior és igual que l´anvers, però de tons més apagats, mentre que l´ala inferior és molt mimètica, amb aigües de tonalitats marrons, grises i negres.

Distribució

La papallona reina, o de la reina, és una espècia àmpliament distribuïda: des del nord d´Àfrica, Europa, Àsia menor i central, fins a Amèrica del nord, Nova Zelanda o Haití. Present als Països Catalans i illes Balears, freqüenta tot tipus d´espais oberts, durant, pràcticament, tot l´any, en diverses generacions anual, ha que hibernen en estat adult.

Alimentació

Els adults s´alimenten del nèctar de diverses espècies de flors, encara que també senten especial predilecció per la fruita madura o en descomposició. Les erugues s´alimenten, gairebé exclusivament, d´ortigues, pel que són considerades com beneficioses.

Costums

És una papallona migratòria, capaç de recórrer milers de quilòmetres. Els espècimens de les diferents onades migratòries es barregen, a la tardor, amb els descendents locals, per a després marxar, cap a finals d´hivern o principis de primavera, al nord d´Europa.


Reproducció

La femella diposita els ous, de forma aïllada, en l´inrevés de les fulles de la planta nutrícia. Una setmana més tard, els ous eclosionen donant lloc a petites erugues de color fosc, amb abundants puntets grocs, una línia lateral groga i espines de color clar; que construeixen refugis en les fulles, amb fils de seda. Un més després, quan ja han arribat al desenvolupament complert, iniciaran l´etapa de metamorfosi dintre d´una crisàlide de color marró clar, que culminarà, després de dues o tres setmanes, amb l´aparició de la papallona.

Comportament

És freqüent observar els exemplars adults descansant o “prenent el sol” sobre esbarzers, tanques o flors, fins i tot durant els dies més benignes de l´hivern. És una espècie de vol potent i ràpid, capaç de recórrer milers de quilòmetres, fina a arribar als seus llocs de reproducció. Els individus adults mostren el comportament anomenat hilltopping, que consisteix en situar-se en llocs elevats, per a vigilar el seu territori, perseguint i expulsant a qualsevol individu que ho sobrevoli.

Curiositats

Semblen sentir atracció per les flors morades o blaves i els atreu la fruita madura o en descomposició.

Referències:

- Mariposas en libertad. Juan Ramón Córdoba León, José Manuel Sesma Moranas y Gabino Martín Toral. Edita: Publimarca Ediciones, S.L. Año 2006.

- Mariposas. Ivo Novák. Ilustraciones Frantisek Severa. Editorial Susaeta.

- www.amantesdelaciencia.blogspot.com. Vanessa atalanta.

- www.naturadecapsdesetmana.blogspot.com. Vanessa atalanta.

- www.ecured.cu. Atalanta.

- www.ca.wikipedia.org. Papallona reina.

- www.xtec.es. Vanessa atalanta.

- www.bcn.es. Papallona reina.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada