dijous, 8 de desembre del 2011

Papallones del Delta: Lasiommata megera

Lasiommata megera, coneguda popularment com "saltacercas" és una papallona comuna, però no per això menys bonica, als Països Catalans. És un lepidòpter de talla mitjana, de la família Nymphalidae, diürn - ropalócer-, freqüent i fàcil d'observar al delta del Llobregat.

Morfología

Es una papallona de mida mitjana, entre 36 i 48 mm. Presenta l'anvers de color taronja amb un dibuix reticular més fosc, com les vores de les ales. A l´ala superior destaca un gran ocel negre i en la posterior tres o quatre petits ocels del mateix color, tots ells amb la nina blanca. El revers de les ales superiors és igual que l'anvers, però de colors més apagats, mentre que les ales posteriors són de color grisenc amb línies marrons en ziga-zaga i una sèrie de ocels de color negre i nina blanca, envoltats de groc. En aquesta espècie, es dona un pronunciat dimorfisme sexual: els mascles tenen una línia central més fosca a l'anvers de les ales anteriors - androconia-, mentre que les femelles són colors més clars i, en general, més grans.

Femella de Lasiommata megera

Distribució

Lasiommata megera ocupa un amplíssim territori que s'estén des del nord d'Àfrica, centre i sud d´Europa fins a l'Àsia Central. És un lepidòpter molt freqüent a la península Ibèrica i Balears, que freqüenta els camins, clars de boscos, prats i zones rocoses, des del nivell del mar fins a més de 2.000 metres d'altitud. Vola des del març al novembre, en dues o tres generacions -polivoltina-.

Alimentació

L´eruga, d´hàbits nocturns, s'alimenta de diferents tipus d´herbes com: poa, brachypodium, festuca o agrostis.

Costums

Li agrada descansar al terra, sobre pedres, murs, o tanques, per escalfar-se al sol. D´aquest hàbit deriva el seu nom popular "saltacercas", que fa referència al seu costum de fugir a l'altre costat de la tanca, o mur, quan ha percebut un perill.

Femella de Lasiommata megera
Reproducció

La femella diposita els ous, un per un, en les fulles i branques de la planta nutrícia. D'ells sortiran unes erugues, de color verd, amb dues o tres línies laterals blanques, cobertes de petits cabells blancs. Un cop han completat el seu desenvolupament, construeixen una crisàlide on tindrà lloc el ràpid procés de metamorfosi, que pot durar entre 10 i 14 dies. Les erugues nascudes a la tardor hibernen fins a la primavera següent.

Comportament

Aquesta papallona presenta el comportament conegut com hilltopping, que consisteix en el costum de situar-se en llocs elevats, per defensar el seu territori, perseguint i atacant a qualsevol espècie que passi volant a prop d'ells, fins a aconseguir la seva expulsió.

Referències:

- Mariposas en libertad. Juan Ramón Córdoba León, José Manuel Sesma Moranas y Gabino Martín Toral. Edita: Publimarca Ediciones, S.L. 2006.

- Mariposas. Ivo Novák. Ilustrado por Frantisek Severa. Editorial Susaeta.

- www.asturnatura.com. Lasiommata megera.

- www.navalmanzano.blogspot.com. Lasiommata megera.

- www.xtec.es. Lasiommata megera.

- www.bolboretasgalegas.blogaliza.org. Lasiommata megera.

- www.herramientas.educa.madrid.org/animalandia. Saltacercas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada