dilluns, 18 de juliol del 2011

Exit reproductiu de la colònia de gavina corsa al delta del Llobregat

La colònia de gavina corsa del delta del Llobregat ha duplicat aquest any el nombre de parelles reproductores, convertint-se en una de les més importants del món. Fins fa poc temps, aquesta rara au estava considerada en perill d'extinció i només niava en comptades illes solitàries de la Mediterrània. En l'actualitat, gràcies a les mesures de protecció adoptades, el seu nombre s'incrementa i és moment d'adoptar noves disposicions encaminades a garantir la supervivència d'aquesta singular i bella espècie.

La gavina corsa (Larus audouinii) és una de les espècies de gavines més escasses del món. La població mundial en la dècada dels anys seixanta era d'uns 1.000 exemplars; en l'actualitat, gràcies a les mesures de protecció adoptades, la seva població s'estima en unes 16.000 parelles, un 80% de les quals resideixen a Espanya. La seva distribució es limita a la Mediterrània, encara que a l'hivern pot arribar fins a les costes de Mauritània. Destaca pel seu bec de color vermell corall, amb una banda de color negra i groga. De mida mitjana, presenta el dors i les ales de color gris clar, i el cap i el pit de color blanc pur.

A Catalunya, la gavina corsa només nidifica amb regularitat al delta de l'Ebre, encara que des de l’any 2009 la colònia del delta del Llobregat s'ha consolidat com la segona colònia estable més important de Catalunya i una de les més importants del món. Durant el cens efectuat el 16 de juny de 2011 es van comptabilitzar 380 parelles reproductores amb un total d'uns 300 pollastres; la xifra duplica les 140 parelles i 156 pollastres censats l'any 2010 i ha multiplicat per 76, les 5 parelles comptabilitzades l'any 2009. Els exemplars, provinents del delta de l'Ebre, illes Balears, València e Itàlia, s'han establert a l'illa del Molí, prop de la desembocadura del riu Llobregat. El cens, dut a terme pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, ha procedit a l´anellament científic dels pollastres, per tal d'estudiar els moviments i migracions d'aquesta singular espècie. Aquest any, com a novetat, s'han marcat, a més, a 83 pollastres amb una anella de plàstic blanca, que conté un codi alfanumèric de 4 dígits que permetrà el seu estudi sense necessitat de manipulació; els codis comencen per les lletres BL i BM, seguides de dos nombres. Estudis realitzats en base a les restes de menjar trobats assenyalen que la seva dieta es basa, fonamentalment, en peixos, sèpies i crancs de riu americans.

Les causes més probables d'aquest increment de la població reproductora de gavina corsa al delta del Llobregat es troben al refugi de pesca establert a la desembocadura del riu, pròxim a la colònia de cria, i als esforços duts a terme per les diferents administracions per tal d'aconseguir la màxima tranquilitat en els espais naturals i zones properes. Segons María José Albaladejo Albaladejo, gerent del Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat, " que la Gavina corsa estigui criant al delta del Llobregat, en un indret tant a prop de la gran metrópoli barcelonina, és un fet realment destacat que hem de continuar propiciant i que ens obliga a una gestió molt acurada, al tractar-se d´una espècie declarada en perill d´extinció i per a la que hi ha un pla de recuperació aprovat a Catalunya” (1). Des de l'associació de e Defensa del Patrimoni Natural (Depana) es demana que el nou curs del riu Llobregat sigui inclòs dins dels Recursos Naturals (RRNN) i en les Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA), com a mesura protectora.
Notes:
- (1). Neixen el primers polls de gavina corsa de la historia al delta del Llobregat. Nota de prensa. Espais Naturals del Delta del Llobregat.
Referències:

- Bona colónia d´aus. 20 minutos. Dimarts 21 de juny del 2011. Pág. 3.
- El Punt Barcelona. Augmenta la colónia de gavina corsa al Llobregat. 18-06-2011. Pàg. 2
- Èxit de reproducció de Gavina corsa al delta del Llobregat. Nota de prensa. Espais Naturals del Delta del Llobregat.
- Neixen el primers polls de gavina corsa de la historia al delta del Llobregat. Nota de prensa. Espais Naturals del Delta del Llobregat.
-
www.ecodiari.cat. La población de gavina corsa al Delta del Llobregat arriba a les 200 parelles.
-
www.monsostenible.net. Millora la situación de la gavina corsa, una espècie amenaçada d´extinció a la costa central catalana.
- Cent quaranta parelles de gavina corsa han criat al delta del Llobregat. El Punt Barcelona. 20-06-2010. Pàg. 6.
- Gavina corsa. Millora la situación d´aquesta espècie, amenaçada d´extinció a la costa central catalana. Departament d´Agricultura, Ramaderia i Pesca. www20.gencat.
-
www.wikipedia.org. La gavina corsa.
-
www.aplicaciones.mapa.es/fr/ministerio/organizacion/organismos-publicos/organismo-autonomo-parques-nacionales-oapn/audouin.aspx. Larus Audouinii.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada