dilluns, 20 de juny del 2011

Ophrys apifera

És una de les orquídies del gènere Ophrys (1) més freqüent al delta del Llobregat. És coneguda com flor de la Mare de Déu, abellera, o flor de la abella, perquè el label de les seves flors s'assembla a l'abdomen d'aquests himenòpters. Durant l'estiu, aquesta orquídia roman en estat dorment, com un bulb subterrani que serveix de reserva alimentària; al final de la tardor desenvolupa una roseta de fulles i durant la primavera la tija i les inflorescències que, amb els seus colors rosats i verds, la converteixen en una de les orquídies silvestres més belles de la nostra flora.


Característiques:
Alçada: Entre 15 i 50 centímetres.
Tija: La tija és alta, erecta, sense ramificacions i lleugerament flexible. Les seves arrels poden presentar 2 o fins a 3 tubercles sèssils, que serveixen com a reserva alimentària.
Fulles: La base de la planta presenta de 4 a 6 fulles, de fins a 25 centímetres, disposades en roseta basal. Les superiors, també de forma ovat-lanceolada, són més petites com més altes es troben distribuïdes en la tija.
Inflorescència: La inflorescència és de tipus raïm, laxa, presentant de 2 a 10 flors per planta.
Pètals: Els pètals laterals són molt petits, de color verd o verd-groguenc i amb aspecte vellutat.
Sèpals: Els sèpals són còncaus, molt més grans que els pètals, de color rosat o blanquinós, amb el nervi central verd.
Label: El label és trilobat, de color marró o marró vermellós, amb dibuixos i marges de color groguenc. Presenta dos lòbuls laterals en forma de gepa amb abundant pilositat. El ginostem és de color verd o verd-groguenc.
Període de floració: El període de floració transcorre des de finals d'abril fins juny.
Hàbitat: Espècie àmpliament distribuïda per la regió Mediterrània fins a Escòcia. Present en tota la Península Ibèrica i illes Balears, des de nivell del mar fins als 1000-1200 metres d'altitud. És una espècie molt adaptable, capaç de sobreviure a les gelades de l'hivern, i se la pot trobar, pràcticament, sobre qualsevol tipus de superfície: prats, matolls, marges, herbassars humits, sotaboscos d'alzinars o pinedes, vores i clars forestals, entorns de cultius, i fins i tot en vores de camins.

Observacions: És una espècie molt sensible a la falta d'humitat ia la calor. Creix a plena llum, encara que suporta bé l'ombra.


Notes: (1). Per més informació sobre el gènere Ophrys, pots consultar l'entrada: "Ophrys fusca", d'aquest bloc.






Referències:
-
www.wikipedia.org. Ophrys apifera.
-Noves aportacions al Coneixement de les orquídies (Orchidaceae) del delta del Llobregat. Valentín González i Rafael del Hoyo. CISEN (Centre per a la investigación i Salvaguarda del Espais Naturals). Centre Cívic jardins de la Pau. 08820. El Prat de Llobregat. Spartina. Butlletí naturalista del delta del Llobregat. Número 4. El Prat de Llobregat. 2001.
-
www.orquideasdeltemple.blogspot.com. Ophrys apifera. José Antonio Díaz.
-Guía de Orquídeas de Extremadura. Proyecto Orquídea. Junta de Extremadura. Edita Asociación por la Naturaleza Extremeña, GRUS. Textos: Fernando Durán Oliva. Badajoz. 2006.
-
www.asturnatura.com. Ophrys apifera Huds.
-
www.fichas.infojardin.com/orquideas.
-
www.waste.ideal.es/ophrysapifera.htm.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada