dissabte, 10 de desembre del 2011

Papallones del Delta: Zygaena trifolii

Zygaena trifolii, coneguda popularment com “zigena de cinc punts” o “gitana”, és un petit lepidòpter, de vistosos colors, que alberga increïbles sorpreses: en primer lloc, que pertany al subordre de les arnes o papallones nocturnes –heteròcers-, a pesar dels seus hàbitats diürns; en segon lloc, i encara més sorprenent, que és capaç de produir i emmagatzemar cianur en el seu cos, com defensa química davant dels seus depredadors.

Morfología

La zigena de cinc punts presenta la morfologia típica de les arnes o papallones nocturnes –heteròcers-, grup al qual pertany, a pesar de que els seus hàbits són manifestament diürns. Les ales són estretes, plegades sobre el cos de color fosc, i les antenes primes, en forma de porra. És un lepidòpter de petita grandària, entre 30 i 40 mm, sense diferència aparent entre sexes. Les ales anteriors són de color negre, amb reflexos metàl.lics blaus i cinc taques vermelles en l´anvers –algunes de les quals s´uneixen entre sí-, advertint als depredadors de la seva toxicitat –coloració aposomàtica-. Les ales posteriors són de color vermell viu, amb la vora de color negra-blavosa. És una papallona inconfusible, encara que existeix una gran varietat d´espècies similars diferenciades entre sí pel nombre de taques, o la coloració.


Distribució

Es troba àmpliament distribuïda pel nord d´Àfrica i gran part d´Europa, i és molt comuna als Països Catalans. Freqüenta les zones obertes, amb abundant vegetació, entre els mesos de maig a setembre, en una o dues generacions anuals, des de nivell del mar fins al 2.000 metres d´altitud.

Alimentació

Els adults mostren preferència per libar les flors de plantes compostes i lleguminoses, mentre que les erugues s´alimenten de plantes com el trèvol, dorycnium o tetragonologus.


Costums

És una papallona de vol lent que es mou sempre a poca altura. Fàcil de fotografia ja que no mostra excessiu temor cap a nosaltres.

Reproducció

Les femelles dipositen els ous sobre les plantes nutrícies, que eclosionen als deu dies en forma d´erugues de color verdós, amb pels, i franges longitudinals groc-verdoses i negres. La crisàlide, de color blanquinós, es fixa a la mateixa planta nutrícia, mitjançant fils de seda, per a protegir el procés de metamorfosi que trigarà unes tres setmanes. Les erugues nascudes en època avançada hibernen fins a la primavera següent.

Comportament

A més de la defensa química, aquest petit heteròcer disposa d´altres mecanismes de defensa contra els seus depredadors: un d´ells consisteix en deixar-se caure entre la vegetació en cas d´amenaça; l´altre, més vistós, consisteix en desplegar les ales posteriors, d´un intens color vermell, provocant l´anomenat “efecte llàmpec”, que provoca sorpresa i indecisió en el seu atacant, permetent que pugui fugir volant.



Curiositats

Aquest petit lepidòpter és capaç de produir, per síntesi, àcid cianhídric –cianur d´hidrògen-, tant en la seva fase d´adult, com en el d´eruga. Si un depredador, com un ocell, granota, gripau o sargantana, s´alimenta d´una larva o adult, s´indisposarà, sense arribar a la mort, pel que associarà aquest mal record als vistosos colors aposomàtics de l´insecte, procurant evitar-lo en el futur. Aquesta defensa, malgrat això, no funciona amb altres invertebrats, com aranyes, libèl.lules, etc, que han desenvolupat mecanismes d´immunitat cap a aquestes substàncies químiques.

Referències:

- Clave para determinar las especies españolas del género Zygaena Fabricius, 1775 (insecta, lepidópteros, zygaenidae). F. Fernández Rubio.

- www.granadanatural.com. Zygaena trifolii. Gitanilla de cinco puntos.

- www.ecured.cu/zigena de cinco puntos.

- Consecuencias de la defensa química en las mariposas del género Zygaena Fabricius, 1775 (Insecta: zygaenidae, lepidóptera). Fidel Fernández-Rubio.

- www.avesfotos.eu. Mariposa zygaena.

- www.ichn.ie.cat/bages/brolles. Zygaena

- www.biocostagranadina.blogspot.com. Gitana de cinco puntos.

- www.asturaleza.blogspot.com

divendres, 9 de desembre del 2011

Papallones del Delta: Vanessa atalanta

Vanessa atalanta, coneguda popularment com “almirante rojo”, “papallona reina” o “papallona sangonada”, és una de les papallones més boniques d´Europa –encara que jo, particularment, segueixo inclinant-me per Papilio machaon-. És un lepidòpter gran, membre de la família Nymphalidae, d´hàbits diürns –ropalòcer-, freqüent i fàcil d´observar en el delta del Llobregat.

Morfologia

És una papallona de considerable grandària, entre 50 i 60 mm d´envergadura. Ambdós sexes presenten la mateixa coloració, per la qual cosa es pot dir que no existeix dimorfisme sexual en aquesta espècie. L´anvers és de color fosc, amb una gran banda taronja que travessa l´ala superior i taques blanques, de diferent grandària, sobre fons negre, en la zona apical. L´ala inferior presenta una banda marginal de color taronja fins a l´angle anal, amb quatre punts negres i dos punts blaus. El revers de l´ala superior és igual que l´anvers, però de tons més apagats, mentre que l´ala inferior és molt mimètica, amb aigües de tonalitats marrons, grises i negres.

Distribució

La papallona reina, o de la reina, és una espècia àmpliament distribuïda: des del nord d´Àfrica, Europa, Àsia menor i central, fins a Amèrica del nord, Nova Zelanda o Haití. Present als Països Catalans i illes Balears, freqüenta tot tipus d´espais oberts, durant, pràcticament, tot l´any, en diverses generacions anual, ha que hibernen en estat adult.

Alimentació

Els adults s´alimenten del nèctar de diverses espècies de flors, encara que també senten especial predilecció per la fruita madura o en descomposició. Les erugues s´alimenten, gairebé exclusivament, d´ortigues, pel que són considerades com beneficioses.

Costums

És una papallona migratòria, capaç de recórrer milers de quilòmetres. Els espècimens de les diferents onades migratòries es barregen, a la tardor, amb els descendents locals, per a després marxar, cap a finals d´hivern o principis de primavera, al nord d´Europa.


Reproducció

La femella diposita els ous, de forma aïllada, en l´inrevés de les fulles de la planta nutrícia. Una setmana més tard, els ous eclosionen donant lloc a petites erugues de color fosc, amb abundants puntets grocs, una línia lateral groga i espines de color clar; que construeixen refugis en les fulles, amb fils de seda. Un més després, quan ja han arribat al desenvolupament complert, iniciaran l´etapa de metamorfosi dintre d´una crisàlide de color marró clar, que culminarà, després de dues o tres setmanes, amb l´aparició de la papallona.

Comportament

És freqüent observar els exemplars adults descansant o “prenent el sol” sobre esbarzers, tanques o flors, fins i tot durant els dies més benignes de l´hivern. És una espècie de vol potent i ràpid, capaç de recórrer milers de quilòmetres, fina a arribar als seus llocs de reproducció. Els individus adults mostren el comportament anomenat hilltopping, que consisteix en situar-se en llocs elevats, per a vigilar el seu territori, perseguint i expulsant a qualsevol individu que ho sobrevoli.

Curiositats

Semblen sentir atracció per les flors morades o blaves i els atreu la fruita madura o en descomposició.

Referències:

- Mariposas en libertad. Juan Ramón Córdoba León, José Manuel Sesma Moranas y Gabino Martín Toral. Edita: Publimarca Ediciones, S.L. Año 2006.

- Mariposas. Ivo Novák. Ilustraciones Frantisek Severa. Editorial Susaeta.

- www.amantesdelaciencia.blogspot.com. Vanessa atalanta.

- www.naturadecapsdesetmana.blogspot.com. Vanessa atalanta.

- www.ecured.cu. Atalanta.

- www.ca.wikipedia.org. Papallona reina.

- www.xtec.es. Vanessa atalanta.

- www.bcn.es. Papallona reina.