dissabte, 17 de novembre del 2012

Papallones del Delta: Utetheisa pulchella



Utetheisa pulchella, coneguda popularment com  nomoblidis, miosotis de bosc o lacai clapejat, és un bell lepidòpter de la família dels àrctids, d´hàbits nocturns –heteròcer- encara que està canviant els seus hàbits, de manera que és freqüent observar-ho actiu durant el dia.
Morfologia
És una arna de grandària mitjana, entre 29 i 42 mm. L´anvers de les ales anteriors presenta un clapejat aposemàtic de punts negres i color carmesí, sobre fons blanc. Les ales posteriors, que sempre romanen ocultes en la posició de repòs, són de color blanc, amb un lleuger to blau pàl.lid i un ampli marge irregular de color fosc. El cap presenta la mateixa coloració que les ales anteriors, amb antenes llargues i filiforms. L´abdomen és de color blanc.



Distribució
Aquesta espècie es trova àmpliament distribuïda per Àfrica, Europa i Àsia meridional, i Autstràlia. Freqüenta zones obertes, com a prats, vores de camins, matoll, esbarzerars, herbassars, salines o maresmes; en tres generacions, entre el mesos d´abril a octubre.
Alimentació
Els exemplars adults –imags- s´alimenten del néctar de diferents flors, mentre que les erugues, d´hàbits nocturns, s´alimenten de plantes del gènere heliotropium, echium, myosotis (nomoblidis), anchusa, borago o solanum, posseïdores d´elements alcaloides.
Costums
És una espècie estacional i migradora, de vol generalment curt. Les erugues acumulen compostos alcaloides, tòxics per contacte i mal sabor, actius en les fases d´ou, eruga i adult, que els protegeixen dels possibles depredadors.
Reproducció
Les erugues són berrugoses, de color fosc, amb una línea dorsal clara i altres dos longitudinals més fines, i pèls aïllats entre els segments. La crisálide és un senzill cabdell de seda, adherit al terra, sobre fulles caigues o vegetació morta. Les erugues de l´última generació hibernen fins a la primavera següent.
Comportament
És una espècie tranquil.la i fàcil de fotografiar ja que els seus moviments sónlents i els seus vols curts.
Situació
Utetheisa pulchella és una espècie comuna als països catalans, tan sols amenaçada per l´us indiscriminat de fertilitzants i pesticides, que maten a les erugues en fase de creixement i la regresió dels espais herbacis adequats.



Referències:
-       www.wikipedia.org. Utetheisa pulchella.
-       www.granadanatural.com. Utetheisa pulchella.
-       www.herramientas.educa.madrid.org. Utetheisa pulchella.
-       www.rafaelzapatamojarro.com. Utetheisa pulchella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada