diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: juny

Juny, del llatí Iunius, és el sisè mes de l'any del nostre calendari Gregorià i el quart en el primitiu calendari romà. Estava dedicat, pel que sembla, a Junio Bruto, fundador de la República romana, encara que altres corrents de pensament l'identifiquen amb la deessa Juno, o amb la joventut. El dia 21 de juny marca, en el nostre hemisferi nord, el solstici d'estiu, mentre que en l'hemisferi sud dóna inici al solstici d'hivern. Nombrosos refranys i festes populars, com la de Sant Joan, fan referència a aquest esdeveniment, fent especial èmfasi en el fet de que és el dia més llarg, o la nit més curta de l'any. Astronòmicament, el solstici d'estiu marca la meitat de l'estiu, encara que cultural i meteorològicament, s'interpreta com el seu inici. Durant aquest mes podem gaudir de la pluja d'estels conegudes com Bootes i de la contemplació, a primera vista, d'un nou estel, l'anomenat C/2009 R1 , descobert recentment per Robert H. McMaught, des de l'observatori australià de Siding Spring Survey, que travessarà el nostre firmament durant els primers dies del mes.
Refranyer popular:
- Sense engany, la nit de Sant Joan, és la més curta de l'any.
Climatologia
El mes de juny està associat a l'inici de l'estabilització meteorològica, a pesar de que les tempestes encara són freqüents durant aquest mes, podent desembocar en pedregades. A partir de la segona desena les temperatures augmentaran progressivament, originant un clima predominantment sec, assolellat i xafugós. A partir d'aquí començarà l´anomenada "estació seca", que abasta els mesos de juny, juliol i agost, i que es caracteritza, sobretot, per la pràctica absència de pluges, que unida a la disminució del cabal dels rius , ara en règim d'estiatge, assecarà aiguamolls i canals i canviarà el color dels nostres prats, del verd vital a l'ocre amenaçador.
Refranyer popular:
- Al juny, l´estiu no és lluny.
- Pel juny, cada gota com el puny.
- Al juny, molt sol i molta son.

Cultius
El mes de juny està consagrat al començament de la sega i arada dels terrenys en guaret, en vistes als nous cultius propers: raves, remolatxa, api, coliflor primerenca, cols tardanes, enciams, albergínies, tomàquets, cogombres, pastanaga , carabasses, carbassó, mongetes, patates, bledes, cabdell o bròquil. Als treballs de sega i posterior batuda del gra s'hauran d'afegir, després, els d'embalatge de la palla i l'aixecament dels rostolls. D'altra banda, la cistella de la compra continua aquest mes molt ben servida amb rics productes de temporada: espinacs, carbassó, cogombre, coliflor, enciam, julivert, mongeta tendra, patates, raves, tomàquets, albercocs, cireres, peres, préssecs i prunes . A l'àmbit de l'avicultura, durant aquests dies, s'incrementarà al màxim el sacrifici i venda de pollastres a mesura que el seu consum augmenta amb l'arribada dels primers turistes. En canvi, el naixement de cries i la posta d'ous, es reduiran dràsticament com a conseqüència de la calor regnant, que ressent de manera negativa a les aus.
Refranyer popular:
- Pel juny, la falç al puny.
- Pel juny segaràs i pel juliol batràs, si vols fer com fan.
- La civada, com l´espelta, per Sant Isidre és desperta.
- Aigua per Sant Joan, celler vuit i molta fam.
- Llaura per Sant Joan, si vols menjar bon pa.
- Per Sant Joan, el blat al camp, per Sant Pere, el blat a l´era.
- El blat, primerenc o tardà, pel juny s´ha de segar.

El medi natural
Durant aquest mes de trànsit en el qual la primavera va cedint terreny a l'estiu, les aus que ja han incubat els seus ous - o els aliens -, es lliuren a l'àrdua tasca de la criança. Els insectes, que han augmentat la seva població amb l'arribada de la calor, constitueixen una incomparable font de proteïnes, indispensable per al desenvolupament de multitud d'aus i pollets. En les zones d'aiguamolls, cada vegada més seques pel estiatge, agrons, esplugabous i martinets continuen, també, atenent a la prole més tardana, entre el raucar de granotes, el cant de cigales o el estridular de grills. Algunes plantes, moltes d'elles medicinals, han reservat la seva floració per a aquest període. És el moment de sortir a recollir. També és el moment d'alegrar-se la vista i el olfacte amb la floració dels rosers silvestres. Una cosa que, segurament, passarà desapercebuda per a la resta de la nostra fauna superior, més pendent durant aquests dies de la recerca de maduixes silvestres o de les primeres bacores de la temporada. Als nostres prats, els primers bàndols de pollastres de perdiu i guatlla deambulen curiosos entre una multitud de plantes que lluiten per atreure, mitjançant tota mena de formes, colors i olors, a tot tipus de polinitzadors. No obstant això, l'època de l'abundància ha començat ja el seu declivi amb l'arribada de l'estiu i la sequera i, molt aviat, tot ésser viu haurà de començar una lluita a mort per la supervivència de la qual molt pocs sortiran victoriosos.
Refranyer popular:
- Juny, juliol i agost, ni dona, ni col, ni most.
- Per Sant Joan, el primer bany.
- Verds o madures, per Sant Joan bacores segures.
- Per Sant Joan, bacores menjaràs.




Referències:
-
www.wikipedia.com. Junio
- Calendari dels pagesos.
-
www.culturitalia.uibk.ac.at. (refranes)
-
www.juancastaneira.multiply.com
- www.meteored.com (Algunos refranes del mes de junio. Refranero climático del mes de junio).
- Calendari astronómic.
-
www.xtec.cat. Dites i refranys de maig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada