diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: juliol


Capvespre des de la platja del Prat

Juliol és el setè mes del nostre calendari gregorià i el cinquè del primitiu calendari romà. Originalment es denominava Quintilis i comprenia ni més ni menys que 36 dies. Però, Ròmul, primer i Numa, després, el van reduir a 30, fins a adoptar, finalment, els 31 actuals, per ordre del mateix emperador Juli Cèsar, al qual deu no només la seva durada, sinó també la seva nomenclatura actual. El dia 13 té lloc el Afeli solar, és a dir, el punt més allunyat de l'òrbita del nostre planeta al voltant del sol. Concretament, estarà situat a més de 152 milions de quilòmetres, encara que la calor imperant durant aquests dies, sembli assegurar tot el contrari. Durant aquest mes podem gaudir de diferents pluges d'estels: Piscis Austrínides, Delta-Acuáridas del sud i Alfa-Capricorno. A aquelles persones que no tinguin la fortuna de gaudir d'unes merescudes - o immerescudes - vacances, no els quedarà més remei que mirar cap al cel, esperant una pluja que no arriba i beure i suar intentant afrontar els rigors d'un estiu inclement, que sembla que mai s'acaba ..
Refranyer:
- Pel juliol, beure i suar, i la fresca buscar.
Climatologia
Juliol és el mes més calorós de l'any. Els cels clars es succeeixen dia rere dia, monòtons, amb unes quinze hores de sol implacable que provoquen un ambient calorós i humit, molt difícil de suportar per a qualsevol ésser viu, sempre a l'empar d'una ombra o un element de refresc. De vegades, masses d'aire sec i càlid procedents del Sàhara travessen la península de sud a nord, provocant els temuts cops de calor, tan perjudicials per a la fauna com per als humans. La naturalesa es mostra cruel i despietada. Els rigors de la calor i la sequera passaran una terrible factura a la fauna i flora del delta del Llobregat: aiguamolls, canals i llacunes s'assequen truncant la vida de nombrosos éssers vius que no podran sobreviure a la desaparició cíclica dels seus hàbitats naturals o llocs d'abeurador.
Refranyer popular:
- Al juliol, aigua ve i tovallola va, i l'estiu ja passarà.
- Encara que rares, molt violentes són per juliol les tempestes.
- Per molt que vulgui ser, al juliol poc ha de ploure.

Cultius
Els treballs de sega i batuda del cereal han conclòs i l'agricultor, un cop separat i net el gra, el vendrà al mercat quedant-se una quantitat com llavor i suport. És un moment àlgid per a les feines agrícoles. Durant els mesos de calor serà imprescindible regar de manera assídua i abundant els nous planters: raves, naps, enciams, porros, cols, carxofes, pastanagues, bledes, llombardes, cabdell i bròquil, entre d´altres. El tractament fitosanitari dels fruiters continuarà també durant aquest mes, encara que amb menor intensitat. D'altra banda, la cistella de la compra continua aquest mes excelentment servida amb els rics productes de l'horta del Baix Llobregat: raves, carxofes, espinacs, carbassó, cogombres, julivert, mongeta tendra, patates, pebrots, tomàquets, albercocs, peres, préssecs i prunes. A l'àmbit de l'avicultura s'incrementa l'atonia en les tasques de posta, mentre augmenta el nombre de pollastres de carn sacrificats, destinats al creixent mercat alimentari.
Refranyer popular:
- Al mes de juliol, a l´era fa bon sol.
- Juliol, les eugues a l´era i els bous al sol.
- Pel juliol, sega qui vol.
- Qui no bat pel juliol, no bat quan vol.
- El bon nap, per Sant Jaume ha d´ésser nat.
- La bona col ha de ser feta pel juliol.
- Del juliol cap al darrer, ten ton blat dins el graner, que si no l´hi tens, no t´anirà pas bé.
- Pel juliol, les eugues baten de sol a sol.
- A mig juliol sembra el fesol, o per la Mare de Déu de la Carmeta, a sembrar la mongeta.
- A primers de juliol, sembra el fesol.

El medi natural
La calor estival s'ha instal.lat definitivament al delta del Llobregat. Encara que la majoria de les espècies han culminat ja el període de criança, d´altres, com el fartet, comencen ara el seguici, induïts per l'augment de temperatura de les poques basses on sobreviuen. Els mascles, pomposos, es vesteixen de tons blavosos i taronges, a fi d'atreure les poques femelles que encara resideixen al nostre delta. Si hi ha sort, aviat hi hauràn nous alevins del conegut "Peix del Prat" nedant per les basses de la Reserva Natural del Delta del Llobregat. Una promesa de continuïtat per en un futur cada vegada més incert... Sota el sòl abrasador, ha conclòs la incubació espontània dels ous de serps i sargantanes. No lluny, oculta sota una pedra, la femella del lludrió dóna a llum les seves cries. En els canals i basses que encara disposen d'aigua ha finalitzat la metamorfosi de granotes i gripaus que seran testimonis, un any més, de la sorprenent migració anual de les formigues alades: mascles i femelles, amb capacitats reproductores, que seguint la crida de la natura, abandonaran simultàniament els seus nius, aprofitant la frescor després de la tempesta d'estiu. Nombroses espècies d'aus no passaran per alt aquesta oportunitat ...
Refranyer popular:
- Per Santa Anna no hi ha somera dolenta i per Santiago no hi ha mal cavall. (24 i 25 juliol).
- Per Sant Joaquim i Santa Anna pinten el raïm, per a la Verge d'Agost, ja estan madures.
- Al juliol és gran tabarra, el cant de la cigala.
- Juliol normal, seca la font.


Referències:
-
www.wikipedia.com. Julio
- Calendari dels pagesos.
-
www.culturitalia.uibk.ac.at. (refranes)
-
www.juancastaneira.multiply.com
- www.meteored.com (Algunos refranes del mes de junio. Refranero climático del mes de julio.
- Calendari astronómic.
-
www.xtec.cat. Dites i refranys de juliol.
- www.elrefranyer.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada