diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: abril

Masia de Cal Nani (Prat de Llobregat)

Abril és el quart mes del nostre calendari gregorià. Els antics romans l'anomenaven aprilis, en llatí, encara que etimològicament no està clar el seu significat. Durant aquest mes podrem observar dues plujes d´estels: les anomenades Lírides, i les anomenades Pi-Puppides. Al llarg d'aquest mes el temps de llum solar augmentarà una hora i quart. Durant aquest mes d'abril es celebra al municipi del Prat de Llobregat l'anomenada "Festa de la Carxofa", un cicle de celebracions gastronòmiques i culturals al voltant del seu producte més característic: la carxofa.
Refranyer popular:
- Per l´abril, llibres i roses mil.
- Per l´abril, flors, olors i predicadors.

Climatologia
El mes d'abril es caracteritza per ser, també, al igual que febrer i març, un mes desconcertant e imprevisible. Amb fama d'informal i traïdor, els dies es succeeixen alternant temperatures primaverals amb d´altres de caràcter marcadament hivernal: els dies clars i assolellats poden donar pas a dies grisos i ennuvolats que poden acabar en fortes tempestes, a vegades acompanyades de calamarsa o gelades.
Refranyer popular:
- A l´abril, aigües mil.
- Abril finat, hivern acabat.
- Abril plovent, maig rient.
- Abril, un de bo de cada mil.
- Gelada abrilera, fam al darrera.
- L´abril, rient, mata de fred a la gent.

Cultius
El mes d'abril és un dels mesos que registren major activitat agrícola, generalitzant-se la sembra de cultius de primavera. És un mes apropiat per a adobar la terra, tant més intens com més intenses siguin les precipitacions i per a l'eradicació de les anomenades "males herbes". Les terres del Delta del Llobregat es veuen sotmeses a un intens conreu marcat per les noves collites i la recollida de productes. Entre les tasques de sembra destaquen les de productes com: meló, raves, síndria, enciam, cols primerenques, carbassó, carxofes, cogombres, albergínies, pebrots, tomàquets, cebes, porros, pastanaga, carabasses, remolatxa, mongetes o bledes. Quant a la cistella de la compra, podem gaudir ara de nombrosos productes: alls tendres, api, espinacs, carxofa, ceba tendra, cogombre, col, coliflor, enciam, espàrrec blanc, faves, julivert, patates, porros i raves. Durant aquest mes es generalitza el rebrot d'arbres i arbustos. És el moment de dur a terme les podes en verd i els tractaments pesticides. Pel que fa a l'avicultura, continua a bon ritme la posta d'ous, per la qual cosa s'haurà de fer ús del rebost per guardar i l'excedent de producció.
Refranyer popular:
- Abril mullat, bo pel plat.
- Abril plujós i maig ventós, fan l´any ric i profitós.
- Per l´abril, cada gota en val mil.
- Per l´abril, ous a mils.
- Si a l´abril sents tronar, ordi i blat no en faltarà.

El medi natural
La primavera per fi ha arribat al delta del Llobregat. Abril és el mes de la primavera per antonomàsia i els nostres camps i prats ho testifiquen fent gala d'una floració abundant i espectacular. La fauna i flora de tot el territori es lliuren a un ritme frenètic de reproducció, encoratjats per uns dies que s'estiren cap a albes més primerenques i ocasos cada vegada més tardans. Les aus migratòries més endarrerides han culminat els seus desplaçaments: rossinyols, xitxarres, papamosques, escorxadors, cucuts, cucuts reials, enganyapastors i collalbas, irrompen al nostre territori brindant una interminable simfonia musical, acompanyades per les freqüents algaravies de pardals, estornells o cotorres, molt ficats ja en activitats reproductives. El raucar de granotes i gripaus irromp en canals, estanys i basses, mentre les larves de petits amfibis van adquirint mida a mesura que avancen en el complicat procés de metamorfosi. Els rèptils, mandrosos després de la llarga letargia hivernal, comencen a abandonar els seus refugis a la recerca del sol que donarà calor i vida als seus cossos. I, encara que els artròpodes i altres tipus d'insectes encara no són freqüents d'observar, ja que els seus millors mesos encara estan per arribar, un ingent nombre d'ells serveix d'aliment al nodrit nombre d'aus que sobrevolen el delta del Llobregat. Els ous de l´ànec coll verd, una de les espècies de reproducció més primerenca, eclosionen omplint canals, aiguamolls i llacs de simpàtics pollets que fan les delícies de curiosos i observadors, mentre les seves mares, incansables, no els perden de vista un moment. Als nostres camps i prats floreixen el cirerer, el trèvol, l'heura, el narcís silvestre, les orquídies i les peònies, o "roses de Sant Jordi". Mentrestant, a les zones més ocultes e inaccessibles del delta, les piares de senglars creixen, deixant només les seves petjades com a testimoni de la seva activitat nocturna. Hi són, però són molt difícils d'observar.
Refranyer popular:
- L´abella per l´abril dóna la cera i l´ovella la pella.
- Matant una mosca a l´abril, se´n maten més de mil.
- Si el tres d´abril el puput no ha cantat, o és mut o és enterrat.
- Si per l´abril el cucut no ha vingut, o és mort o s´ha perdut.




Referències:
-
www.wikipedia.com. abril
- Calendari dels pagesos.
- Lorenzo García de Pedraza. Meteorólogo.
- www.xtec.cat. Dites i refranys de l´abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada