diumenge, 26 de desembre del 2010

Calendari natural del Delta: agost

Agost és el vuitè mes de l'any en el nostre calendari gregorià i té 31 dies - després explicaré per què -. Rep el nom en honor a l'emperador romà August Octavio que, no volent ser menys que el seu antecessor Juli Cèsar, va decidir que ell també tenia dret a tenir el seu propi mes, i va canviar el de Sextilis per Augustus. Però, no content amb això, procediria després a l'alteració de diversos mesos, fins a aconseguir que l'agost, que llavors tenia tan sols 29 dies passés a tenir també 31. Per això, dos mil anys després, tant juliol com agost tenen 31 dies cada un. Durant aquest mes podem gaudir de diferents pluges d'estels: Perseides i Kappa-Cigna.
Refranyer popular:
- Les nits d´agost, les més clares de l´any.
- Ni a l´agost caminar, ni al desembre navegar.
- Agost i setembre no duren sempre.
Climatologia
Tot i que el mes d'agost té fama de potencialment fred en alguns llocs de la península, la zona del delta del Llobregat presenta un clima típicament mediterrani: càlid i molt húmit durant els mesos estivals. Els termòmetres poden assolir i de vegades superar els 30 º C, però l'elevat índex d'humitat existent a l'aire fa que la sensació real de xafogor sigui gairebé insuportable. Durant aquest mes, les precipitacions continuaran sent escasses, però no per això, descartables i poden donar lloc a fortes tempestes "d'estiu". Durant el transcurs del mes, els dies s'escurçaran i les nits s'allargaran, suavitzant gradualment les temperatures.
LES CABANYOLES.
Les cabanyoles són una forma popular de predicció meteorològica a llarg termini a partir de l'observació del temps, durant els dies corresponents al mes d'agost. Encara que aquest mètode no té cap validesa científica, els seus resultats, quan es fan per personal expert, poden arribar a ser molt encertats. Per a la seva realització s'utilitzen diversos procediments, entre els quals destaquen: La predicció a 13 i a 24 dies. El mètode de predicció a 13 dies consisteix en assignar un mes, corresponent a l'any vinent, a cada dia d'agost: Dia 2 (gener), 3 (febrer), 4 (març), 5 (abril), 6 (maig), 7, (juny), 8 (juliol), 9 (agost), 10 (setembre), 11 (octubre), 12 (novembre) i 13 (desembre), deixant el dia 1, com la denominada "clau de l'any", que serà el que doni valor a la resta de les prediccions. El mètode de predicció a 24 dies funciona de manera semblant, però a partir de 2 prediccions conjuntes, una ascendent i una altra descendent: cabanyoles D'ANADA: Dia 1 (agost), 2 (setembre), 3 (octubre), 4 (novembre) , 5 (desembre), 6 (gener), 7 (febrer), 8 (març), 9 (abril), 10 (maig), 11 (juny) i 12 (juliol). Cabanyoles DE TORNADA: Dia 13 (juliol), 14 (juny), 15 (maig), 16 (abril), 17 (març), 18 (febrer), 19 (gener), 20 (desembre), 21 (novembre), 22 (octubre), 23 (setembre) i 24 (agost).
Refranyer popular:
- Tempesta a l´agost, bons raïms i millor most.
- Agost i setembre no duren sempre.
- Per l´agost, bull la mar i bull el most.
- Per la Mare de Déu d´agost, a les set ja és fosc.

Cultius
Agost és el mes de la fruita. Als nostres camps, les tasques d'abonament s'intensifiquen, mentre la recollida continua a bon ritme. És temps de: blat de moro, tomàquets, albergínies, pebrots, patates, espinacs, carbassó, cogombre, julivert, mongeta tendra, raves, síndries, melons, peres, pomes, préssecs i prunes, entre d´altres productes. Mentre la ciutat es suma a la letargia de les vacances, al camp les labors de sembra encara no han culminat. Aprofitant les primeres hores del matí o les últimes hores de la tarda, els pocs terrenys que encara queden en guaret, es vestiran amb nous productes: espinacs, raves, bledes, enciams, coliflor tardana, api, pastanaga, porros o escaroles.
A l'àmbit de l'avicultura, es fa imprescindible l'ús de refrigeració o una ventilació adequada per millorar les condicions de les aus. L'escassetat d'ous durant aquest període incrementa notablement el seu valor econòmic.
Refranyer popular:
- Agost i verema n´hi ha cada any, uns amb guanys i d´altres amb danys.
- La Mare de Déu d´Agost, diada molt assenyalada, maduren albercocs i alguna pruna de frare.

El medi natural
Si al medi rural agost és el mes de la fruita, al medi natural, agost és el mes dels insectes. Durant aquest període tot tipus d'insectes proliferen per tot arreu, assegurant el suport de multitud d'aus, rèptils i algun mamífer. Durant les hores de màxima calor, quan la resta de la natura viu en estat de letargia, llagostes, cigales, libèl.lules, escarabats i borinots, canten i brunzen per tot arreu, trencant l'aparent pau regnant. Més tard, amb l'arribada de la nit, les hores de foscor s'ompliran amb el estridular dels grills, el brunzir dels molestos mosquits o el raucar de granotes i gripaus, lliurats per complet al seguici i l'aparellament. Als nostres prats i camps, a l'empara de la calor sufocant, floreix la trencadella i maduren fruits i baies silvestres, com la esbarzer o la grosella. És el moment, també, en què les cries de la serp verda abandonin els seus refugis, iniciant així el seu perillós periple vital. A mesura que el mes avança, finalitzen les activitats reproductives iniciades durant la primavera per donar pas a d´altres com la migració, més relacionades amb la tardor. Durant aquest mes, els alegres falciots comencen a abandonar-nos, deixant els nostres cels, orfes de la seva algaravia constant. Els camallargues, corriols i la resta de les aus migratòries també es preparen per tornar a Àfrica, un cop finalitzat el procés de reproducció. Amb la tardor a les portes, s'acosten nous canvis al delta del Llobregat. Però aquesta, serà ja una altra història ....
Refranyer popular:
- Cada cosa al seu temps, com les figues a l ´agost.
- Agost arribat, el porc tancat.
- Les gallines d´agost, les millors ponedores són.




Referències:
-
www.wikipedia.com. Agost
- Calendari dels pagesos.
-
www.culturitalia.uibk.ac.at. (refranes)
-
www.juancastaneira.multiply.com
- www.meteored.com
- Calendari astronómic.
- Wikipedia. Cabañuelas.
-
www.meteogrup.es. Cabañuelas.
-
www.xtec.cat. Dites i refranys d´agost.
- www.elrefranyer.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada