dissabte, 29 de desembre del 2012

Ophrys tenthredinifera Willdenow


"Només existeixen dues coses importats a la vida. La primera és el sexe i la segona no me'n recordo" va pronunciar l'actor nord-americà Woody Allen. Aquest mateix raonament és el que va haver de portar a algunes espècies d'orquídies del gènere Oprhys a oferir sexe, en comptes d´aliment, als insectes pol.linitzadors, ab l'important estalvi energètic que això comportava. L'evolució no sempre premia al més fort, en aquesta ocasió ho va fer al més intel.ligent.

Detall de la flor

Ophrys tenthredinifera
És l'orquídia del gènere ophrys més freqüent del delta del Llobregat. Coneguda popularment com mosques vermelles, abellera rosada, abellera vermella o sabatetes del nen Jesús, perque el label de les seves flors s'assembla a l'abdomen d'aquests himenòpters. Un dels pol.linitzadors coneguts és l'abella Eucera Longicornis, que impregna el seu cos amb el pol.len d'aquesta orquídia. Durant l'estiu, aquesta orquídia roman en estat adormit, com un bulb subterrani que serveix de reserva alimentària; al final de la tardor desenvolupa una roseta de fulles i durant la primavera la tija i les inflorescències que, amb els seus colors rosats i verdes, la converteixen en una de les orquídies silvestres més boniques de la nostra flora. Encara que és una espècie que es basa en la pol.linització entomófila (mitjançant insectes), regularment presenta un comportament autógam (s'autopol.linitza), per la qual cosa és freqüent trobar variacions (anomalies hipocromíes, etc.)

Detall de la inflorescència

POL.LINITZACIÓ ENTOMÓFILA
El label de les flors imita l'aparença, tacte i fragància de les femelles d'algunes espècies d'himenòpters en zel, quan aquestes encara no han iniciat el seu període reproductiu. Els mascles es senten atrets per l'instint de procreació i intenten copular, de forme frenètica, fent que els pol.linis quedin adherits al seu cap o abdomen. Durant el viatge a una altra flor, la massa de grans de pol.len canvia de posició per copejar l'estigma de la següent flor.


Característiques:
Altura: Entre 10 i 30 centímetres.
Tija: Tija més o menys recte, de color verd.
Fulles: Presenta de 3 a 9 fulles ovades o ovalo-lanceolades, en roseta basal, i d´1 a 4 caulinars, lanceolades i envolvents; totes de color verd.
Inflorescència: Presenta una inflorescència en espiga laxa, discontínua, amb flots (1 a 5) de color rosa pàl.lid fins a púrpura i nervis de color verd molt definits. Cada flor fertilitzada produeix unes 12.000 diminutes llavors.
Pètals: De forma triangular, són més petits (23-4 mm), i intensos de color que els sèpals.
Sèpals: Ovalats i còncaus, en tons rosats uniformes, amb nervadura central verd. Els laterals es mostren estesos i el central, sovint, corbat cap a davant.
Període floració: És una planta molt precoç. La floració té lloc entre els mesos de gener a abril.
Hàbitat: És una espècie d'àmbit mediterrani, amb predilecció per les zonas litorals; pot borlar des de nivell del mar fins als 300 metres d'altura, encara que s'han localitzat exemplars a 900 metres. Freqüenta sòls calcaris, sobre dunes, herbassars, prats o boscos aclarits de pins o alzines. És l'espècie més abundant i millor distribuída d'Europa i el delta del Llobregat era, l'any 1981, la zona de major abundància de Catalunya. (1)




NOTES:
1. Noves aportacions al coneixement de les orquídies (orchidaceae) del delta del Llobregat. Valentín González i Rafael del Hoyo. CISEN (Centre per a la Investigació i Salvaguarda dels Espais Naturals). Centre Cívic Jardins de la Pau. 08820. El Prat de Llobregat. Spartina.  Butlletí naturalista del delta del Llobregat, nº 4 (2001). El Prat de Llobregat 2001.



Referències:
·      Noves aportacions al coneixement de les orquídies (orchidaceae) del delta del Llobregat. Valentín González i Rafael del Hoyo. CISEN (Centre per a la Investigació i Salvaguarda dels Espais Naturals). Centre Cívic Jardins de la Pau. 08820. El Prat de Llobregat. Spartina.  Butlletí naturalista del delta del Llobregat, nº 4 (2001). El Prat de Llobregat 2001.
·      Guía de las Orquídeas de España y Europa Norte de África y Próximo Oriente. Pierre Delforge. Lynx Edicions
·      Guía de las orquídeas de Extremadura. Proyecto Orquídea. Versión digital.
·      Atles de les orquídies de Catalunya. Josep Nuet Badia. Publicacions de l´Abadia de Montserrat
·      http://es.wikipedia.org. Ophrys tenthredinifera.
·      http://almerinatura.com/orquideas. Ophrys tenthredinifera willd.
·      http://redjaen.es. Orquídea avispa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada