dilluns, 6 de febrer del 2012

Papallones del Delta: Pararge aegeria

Pararge aegeria, coneguda popularment com papallona de l´agram, maculada, o papallona dels murs, és una de les papallones més comunes de la península Ibèrica. És un lepidòpter de grandàra mitjana, membre de la familia nymphalidae, d´hàbits diürns –ropalòcer-, freqüent i fácil d´observar i fotografiar en el delta del Llobregat.
Morfologia
És una papallona de grandària mitjana, entre 35 i 45 mm d´envergadura, amb dimorfisme sexual poc definit: la femella és més gran i de coloració més clara, i el mascle presenta una androcònia al llarg de les venes V2, V3 i V. L´anvers de les ales és de color lleonat, amb un reticulat de color marró fosc, petit ocel apical en les anteriors, i tres o quatre ocels, de pupil.la blanca, dintre d´una banda submarginal groga, en les ales posteriors. L´inrevés de les ales anteriors és similar a l´anvers, però amb menor contrast, mentre que les ales posteriors presenten una funció mimética, amb línies de colors clars i foscos, poc definides, que imiten les fulles seques.

Femella de Pararge aegeria


DistribucióLa papallona de l´agram és una espècie àmpliament distribuïda: des del nord d´Àfrica, Europa occidental i Rússia, fins a Àsia. Present en tota la península i Balears, freqüenta tot tipus d´espais oberts, des del nivell del mar fins als 2.000 metres d´altitud. Vola des de febrer fins a novembre en dues o més generacions –polivoltina-, encara que els adults –imags-, hivernants aprofiten els dies assolellats de l´hivern per a alimentar-se i assolellar-se.
AlimentacióEls imags s´alimenten del nèctar de diferents espècies de flors, mostrant predilecció pels esbarzers. Les erugues, fonamentalment, de gramínies com agropyron, dactylis, poa, cyonodon, piptatherum o elymus repens.
Mascle de Pararge aegeria


Costums
És una papallona de vol erràtic, que es desplaça d´un matoll a un altre, a la recerca d´aliment o parella. El mascle mostra un marcat comportament territorial, perseguint i atacant a altres papallones –o insectes- que travessin el seu espai. Quan arriba una femella, la investiga per a esbrinar si és propícia a la còpula i, en cas afirmatiu, aquesta es produeix sense dilació, sense cap tipus de seguici nupcial. La papallona de l´agram hiverna com imag, crisàlide o eruga, depenent de l´estat de desenvolupament en el qual es trobi.
Reproducció
La femella diposita els ous, d´un en un, sobre les herbes; entre els mesos d´abril i maig, en una primera generació, i durant l´estiu, en generacions posteriors. Les erugues, que neixen als deu o quinze dies, són de color verd groguenc, amb una línia longitudinal verd fosca, perfilada de blanc; i línies clares i fosques al llarg dels costats. El cap és globular, de color verd blavós, i el cos, proveït d´una curta pilositat, s´estreny al final de l´abdomen, acabant en dos petits apèndix cabals de color blanc o rosat. Quan son molestades, es deixen caure al terra, i no abandonen la planta nutrícia, alimentant-se tant de dia com de nit. La primera generació completa el seu creixement en un mes, mentre que les generacions posteriors poden crisalidar a la tardor o hivernar fins a la primavera següent, per a prosseguir, llavors, amb el seu creixement.

Femella de Pararge aegeria




ComportamentÉs freqüent observar els adults descansant o “assolellant-se” sobre els esbarzers, tanques o flors, fins i tot durant els dies més benignes de l´hivern. Els individus adults mostren un comportament anomenat hilltopping, que consisteix en situar-se en llocs elevats, per a vigilar el seu territori, perseguint i expulsant a qualsevol individu que ho sobrevoli. És una espècie fàcil de fotografiar, ja que no es mostra excessivament desconfiada amb els humans, i el seu costum de reposar amb les ales obertes, sempre és un avantatge a l´hora de capturar-la amb la nostra càmera fotogràfica.
CuriositatsAquesta espècie mostra un curiós comportament alimentari, ja que no acostuma a libar el nèctar de les flors, sinó que sent predilecció per alguns fruits, o per les sals minerals que es troben al terra o en els excrements.


Referències: 






- Mariposas en libertad. Juan Ramón Córdoba León, José Manuel Sesma Moranas y Gabino Martín Toral. Edita: Publimarca Ediciones, S.L. Año 2006.
- Mariposas. Ivo Novák. Ilustraciones Frantisek Severa. Editorial Susaeta.
- www.asturnatura.com. Parage aegeria.
- www.granadanatural.com. Pararge aegeria.
- www.turismenatural.obsam.cat. Pararge aegeria.
- www.wikipedia.org. Pararge aegeria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada